Predsednik Opštine Knić Bratislav Nikolić izjavio je za Danas da je rukovodstvo te opštine od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražilo da se izjasni da li je postupak sazivanja prošlonedeljne, vanredne, sednice Skupštine opštine Knić, na kojoj je smenjena predsednica SO Snežana Banković-Đokić, bio regularan.

Predsednik Opštine Knić Bratislav Nikolić izjavio je za Danas da je rukovodstvo te opštine od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražilo da se izjasni da li je postupak sazivanja prošlonedeljne, vanredne, sednice Skupštine opštine Knić, na kojoj je smenjena predsednica SO Snežana Banković-Đokić, bio regularan. Istovremeno, od Ministarstva za lokalnu samoupravu zatraženo je i da oceni da li su odluke sa te sednice važeće.
Izvršni odbor Demokratske stranke (DS) raspustio je opštinski odbor u Kniću jer su odbornici te stranke glasali za smenjivanje predsednice opštine Snežane Banković-Đokić. Portparolka DS Jelena Marković rekla je agenciji Beta da stranka smatra sramotnom i nedopustivom odluku o smenjivanju predsednice opštine i da je opštinski odbor u Kniću raspušten jer su odbornici DS glasali suprotno politici i vrednostima DS. Ona je rekla da je DS povodom slučaja Snežane Banković-Đokić reagovala i na drugim nivoima tražeći da skupštinski odbor za ravnopravnost polova i država reaguju i pravno je zaštite.

Sednica sazvana mimo Poslovnika

Bratislav Nikolić, predsednik opštine Knić smatra da su sazivači prošlonedeljne vanredne sednice SO prekršili Poslovnik o radu i Statut Skupštine opštine.“Nije poštovan rok za sazivanje sednice SO od deset dana, već je ta vanredna sednica, mimo poslovnika i Statuta SO, sazvana po hitnom postupku, u roku od tri dana. Uz to, pozivi za tu sednicu odbornicima su poslati bez pečata SO, a potpisao ih je najstariji odbornik među inicijatorima smene predsednice SO, Branko Jovanović iz grupe građana ‘Da nastavimo dalje’“, kaže Nikolić.

Nova Srbija zahteva da se Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu po hitnom postupku izjasni o nelegitimnoj smeni predsednice Skupštine opštine Knić Snežane Banković-Đokić, saopšteno je juče iz te stranke. Nova Srbija traži, kako se navodi, hitno i neodložno utvrđivanje odgovornosti odbornika u SO Knić koji su „grubo prekršili ustavnu odredbu koja garantuje majkama posebnu podršku i zaštitu pre i posle porođaja, a deci pravo na roditeljsku brigu i staranje“.
U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu agenciji Beta je potvrđeno da je juče dostavljena dokumentacija sa vanredne sednice SO Knić održane 20. oktobra, na kojoj je doneta odluka o smenjivanju Bankovićeve.
„Celokupna dokumentacija je stigla i uzeta je u razmatranje“, naveli su u Ministarstvu.
Odbornici SO Knić smenili su na vanrednoj sednici 20. oktobra Snežanu Banković-Đokić (NS), koja je krajem avgusta otišla na porodiljsko bolovanje. Inicijativu za smenu pokrenuli su odbornici Demokratske stranke. U prvom predlogu za smenjivanje Bankovićeve bilo je navedeno da je zbog porodiljskog odsustva blokiran rad SO Knić, a u predlogu koji je usvojen se navodi da je rad blokiran zbog njenog dugog odsustva. Od 33 odbornika lokalne skupštine, sednici na kojoj je Bankovićeva smenjena prisustvovalo je njih 18. Za smenu je glasalo 17 odbornika – iz DS, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Pokreta snaga Srbije, Grupe građana „Da nastavimo“ i Gružanskog foruma, dok su vanrednu sednicu bojkotovali odbornici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je juče da su pri smenjivanju predsednice Skupštine opštine Knić, koja je na porodiljskom odsustvu, prekršena ljudska prava i pravo na rad. On je rekao da je u formalnopravnom smislu moguće pokrenuti postupak za smenjivanje bilo kog funkcionera, ali je u konkretnom slučaju sporan razlog za smenjivanje predsednice SO Knić Snežane Banković – Đokić. Politički dogovor je, kako j rekao, potrebno postići pre svega kako bi se izbegle dalje štete, jer će o slučaju smenjivanja Snežane Banković Đokić raspravljati ne samo domaća javnost već i međunarodne institucije.
Smenu predsednice SO Knić prekjuče je osudio zaštitnik građana Saša Janković i zatražio od nadležnih organa i nevladinih organizacija da reaguju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari