Treba li Vučić da uhapsi Milana Radoičića ili Makron dolazi u Srbiju da prodaje avione i drugu vojnu opremu? 1EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Da postoje preduslovi koji moraju da budi ispunjeni da predsednik Fransuske dođe u Srbiju njegova poseta ne bi bila najavljena. Vučiću svakako jeste postavljen uslov da se Milan Radoičić, osumnjičen za organizaciju incidenta u Banjskoj, procesuira, ali je malo verovatno da će do toga doći. Emanuel Makron dolazi da prodaje avione i drugu vojnu opremu, kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu predsednica Evropskog pokreta Srba s KiM Rade Trajković da je hapšenje Milana Radoičića jedan od uslova za posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu.

Trajković je u intervjuu agenciji Beta kazala da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić morati da zbog Banjske uhapsi Radoičića u narednih mesec dana, kada se, kako je najavljeno, očekuje dolazak francuskog predsednika.

Ona je podsetila da je u aprilu, prilikom posete Vučića Francuskoj, Makron rekao da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

Ognjen Gogić, politikolog, za Danas kaže da izjava zvuči kao spekulacija.

– Da postoje preduslovi koji moraju da budi ispunjeni da Makron dođe u Srbiju njegova poseta ne bi bila najavljena. To bi bio težak diplomatski faul i verovatno bi Francuska tražila od Srbije da demantuje tu vest. Kao što je za Nemačku prioritet litijum pa će zbog toga zanemariti i Kosovo, tako je i Francuska, izgleda, zainteresovana za saradnju u oblasti vojne industrije što sigurno neće podrediti pitanju Radoičića – navodi on.

Dok Milija Biševac, predsednik Srpskog narodnog pokreta, podseća da smo mnogo puta i ranije u javnosti mogli čuti uslovljavanje evropskih zemalja i njihovih lidera da slučaj Banjska treba da dobije sudski epilog.

– Vučiću svakako jeste postavljen uslov da se Radoičić procesuira, ali je malo verovatno da će do toga doći. Takođe, ne može se jasno tvrditi da to ima veze sa dolaskom Makrona u Srbiju. Posete svetskih lidera se ugovaraju i po nekoliko meseci ranije. Hapšenjem ljudi koji su učestvovali u Banjskoj aktuelna vlast bi „neformalno“ priznala odgovornost za određene postupke Radoičića koga je Vučić nekoliko puta nazivao svojim saradnikom i koji je bio deo Srpske liste koja je pod okriljem aktuelne vlasti u Beogradu godinama funkcionisala na prostoru KiM – kaže Biševac za Danas.

Kako dodaje, proces protiv Radoičića bi izazvao veliko interesovanje javnosti i sigurno je da bi mnoge poverljive informacije tek izašle na videlo i to bi bio veliki izazov za opstanak Vučića i SNS na vlasti.

A Srećko Đukić, bivši diplomata, ukazuje na to da je kosovsko pitanje prevashodno u američkim rukama.

– EU je sa Francuskom i Nemačkom tu samo medijator. O Banjskoj svi sve znaju sem javnosti a biće aktivirana, uz ostalo, kada SAD procene da je momenat za okončanje kosovskog pitanja. Makron dolazi da prodaje avione i drugu vojnu opremu – zaključuje Đukić za Danas.

Podsetimo, krajem septembra prošle godine došlo je do pucnjave u selu Banjska, opština Zvečan, na severu Kosova i Metohije u kojoj je jedan policajac poginuo, a drugi povređen, dok je tri napadača ubijeno. Radoičić je, preko svog advokata, priznao da se on nalazio u nedelju u Banjskoj, na severu Kosova, te da je izvršio sve logističke pripreme za „pružanje otpora sprskog naroda Kurtijevom teroru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari