Treba nam prijateljstvo Amerike 1Foto: BETAPHOTO/ Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

Hvala Amerikancima što razumeju naše probleme, što nas uvažavaju i žele da nas saslušaju, više ne možemo ni da tražimo… Amerika nam treba kao prijatelj, ne kao neko sa kime ćemo da se bijemo, to je kao kada bih ja ušao u ring sa Tajsonom, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon jučerašnjeg razgovora u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

On je u izjavi za TV Pink naveo da „postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikada niste načisto na čemu ste… sa Amerikancima sve znate“. Vučićevom obraćanju novinarima prisustvovao je i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

Vučić je u prethodna dva dana boravio u SAD, gde je učestvovao na konferenciji Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC).

Predsednik Srbije je u obraćanju učesnicima skupa AIPAC naveo da Srbija planira da otvori diplomatsko predstavništvo i ekonomsku kancelariju u Jerusalimu, a u intervjuu za DŽeruzalem post kazao je i da će naša država kupovati oružje od Izraela, te da će se „uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom“.

Američki politikolog Gregori Rejmond kaže za Danas da je AIPAC „proizraelska lobistička grupa čija konferencija predstavlja veoma važan događaj u američkom političkom kalendaru“.

– To je mesto na kojem treba da budete viđeni i da ostvarite kontakte. Iako AIPAC ima dobru reputaciju među liberalima, političarima „centra“ i konzervativcima u SAD, pojedini članovi levog krila Demokratske stranke nedavno su kritikovali AIPAC što „suviše blisko“ sarađuje s predsednikom Trampom i premijerom Netanjahuom, objašnjava naš sagovornik.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, komentariše za Danas da je „racionalna odluka“ Srbije da počne da kupuje i izraelsko oružje, naročito posle najava da će nabavljati rakete od Francuske, ali da „najveći deo naoružanja i dalje treba da kupuje od Rusije, jer je ta oprema kompatibilna sa srpskom“.

– Izrael je i u političkom smislu važan za Srbiju, imajući u vidu da nije priznao Kosovo i da je veliki saveznik SAD, tako da nam može obezbediti „dobru prohodnost“ do Trampovog kabineta, smatra Anđelković.

Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, konstatuje da „Srbija nastoji da se dodatno približi Izraelu već nekoliko godina“, uz opasku da su „naši odnosi inače vrlo dobri“.

– Pretpostavka je oduvek da je dobar odnos sa Izraelom i prečica do naklonosti SAD. AIPAC je, to se i ne krije, predstavljao priliku da se razgovara sa donosiocima odluka u SAD koji se bave nama. Izraelske investicije su dobrodošle, a preduzeti su i simbolički koraci u uspostavljanju zajedničke „kulture sećanja“. Takođe, značajna je bezbednosna saradnja sa tom državom, kao i saglasnost oko pitanja Kosova. Oružje, odnosno sisteme odbrane, od Izraela svi kupuju, videćemo šta je to još potrebno Srbiji, s obzirom da je predsednik nedavno izjavio kako se „Srbija više neće naoružavati“, precizira Savković.

„Šansa za Srbiju“

Vučić se prethodno sastao sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjom Palmerom, bivšim američkim ambasadorom u Srbiji Majklom Kirbijem, kao i sa izvršnim direktorom američke Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja Adamom Boehlerom. On je istakao da Amerika pokazuje sve veću zainteresovanost za Jugoistočnu Evropu, što je i šansa za Srbiju, kao i da je sa Palmerom „razgovarao o svim važnim pitanjima regiona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari