BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković)

Danas se nastavlja vanredna sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o 60 tačaka dnevnog reda među kojima su Deklaracija o budućnosti srpskog naroda, nova zaduživanja Vlade Srbije kao i povećanje takse za javni medijski servis, ali i projektu „Jadar“ iako nije na dvenom redu.

Prethodna dva dana protekla su u raspravama opozicionih poslanika sa poslanicima vladajuće većine. Dok se sa jedne strane potenciralo na „Svesrpskoj Deklaraciji“, sa druge su se čule primedbe i kritike na račun projekta Jadar, koji nije uvršten u dnevni red. Današnju sednicu otvorila je Marina Raguš.

14.50 – Predsednica Skupštine Brnabić proglasila je pauzu do 16 časova, kada će uslediti postavljanje poslaničkih pitanja Vladi Srbije.

14.41 – Uglješa Marković (SPS) izjavio je da ima ideju socijalizma koji se kreće u realnim tokovima, a da je 5. oktobra došla tržišna ekonomija i kapitalizam i da to utiče na naše tržište rada. Cena nekretnina u Beogradu i Novom Sadu je visoka, a supružnici će doći u teško situaciju da uopšte prikupe novac za učešće za nekretninu, naveo je on. Rekao je da može da se složi sa nekim kolegama da ima previše tačaka dnevnog reda, ali da ne razume zašto onda govore o temama van dnevnog reda.

Govoreći o Deklaraciji, rekao je da uvodni njen tekst otklanja mogućnosti političkih zloupotreba, poput priče o „srpskoj hegemoniji“.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 2
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

14.38 – Zoran Lutovac je naglasio da je ambasador bio od 2008. do 2013. godine, te da je otišao jer nije mogao da ostane na mestu ambasadora za vreme režima SNS.

14.34 – Vučević je odgovorio Lutovcu da se o tim političarima trebalo govoriti dok su bili u DS i istakao da je Lutovac najbolji primer takvog političara jer je, kako kaže, bio ambasador Srbije u Crnoj Gori za vreme vlasti koalicije SNS i SPS.

14.33 – Zoran Lutovac (DS) je, govoreći o političarima koji su bili u DS a znatim u SNS, rekao da „oni nisu bili u DS već su bili na vlasti“. „Takvi su izbačeni iz DS ili su prešli u druge stranke iz koristi“, naglasio je Lutovac.

14.25 – Premijer Vučević se složio sa ocenom da je „veliki problem“ upisivanje studenata na nastavničke smerove. „To je pitanje opšteg stanja u društvu i razgovora sa roditeljima i pravljenja ambijenta da profesori nisu izloženi poruzi i nažalost i fizičkom nasilju“, rekao je Vučević i naglasio da na tome treba svi zajedno da radimo.

„Verujem da ćemo imati mnogo novih lekara, mnogo novih medicinskih tehničara, da će njihov standard biti veći, ali pre svega da će briga za zdravlje građana biti veća“, rekao je premijer govoreći o stanju zdravstva u Srbiji.

14.23 – Milica Marušić Jablanović (EU) je istakla problem manjka upisa nastavničkih smerova na različitim fakultetima. Skrenula je pažnju i na projekat nacionalnog stadiona i rekla da taj projekat nema nikakvog racionalnog opravdanja.

14.11 – Poslanik Goran Nikolić (SNS) se složio sa ocenom da ova sednica Skupštine jeste istorijska, ali ne saom zbog teme Deklaracije, već zbog tačaka dnevnog reda koje se tiču ekonomije. On je, govoreći o odabiru guvernera NBS, rekao da je ta institucija stvorila osnovne uslove, „odnosno pozitivan ambijent“ za dalji razvoj Republike Srbije.

Osvrnuo se na tvrdnju poslanika opozicije da Vučić, kako kaže, „iznosi lažnu nadu građanima juga Srbije“ i istakao da bi do kraja godine trebalo da dođe najveća investicija u tom gradu u vidu otvaranja nove fabrike.

14.05 – Jelena Milošević (SSP) je skrenula pažnju na izveštaje Državne revizorske institucije i Agencije za sprečavanje korupcije i pitala zašto se ne ukinu te dve institucije jer su „faktički ukinute“. Govoreći o zaduženjima Vlade Srbije rekla je da „neće sve te pare rešiti životne probleme“ i naglasila da neće doneti vodu u Merošinu, niti ginekologa u Pirotu. „Zato vas molim, prestanite da zamajavate ovaj narod, lakše je dobiti sedmicu na lotou nego naći ulicu bez rupe u Nišu“, rekla je Milošević i dodala da Vlast obećava jer je zna da je jug „očerupala“.

14.01 – Dragana Lukić (SNS) pozvala je opoziciju da zajedno očiste Cer od „milosrdne akcije od pre 25 godine, ne bi li se stopa mortaliteta i oboljenja od malignih oboljenja smanjila, u čijim sam kandžama sama bila, a nije bilo rudnika litijuma“.

13.49 – Premijer Vučević naveo je da će litijum biti kopan i u drugim zemljama, a Tomaševiću je rekao da je saučesnik u tome, jer je bio član Srpskog pokreta obnove koji je bio koalicioni partner DSS-a tokom Vlade Vojislava Koštunice, kada se i prvi put pominje Rio Sava, kao ćerka firma Rio Tinta. Zatim ste, rekao je Vučević, sa nama deset godina vodili državu i bili čvrst naš partner i glasali za sve ove odluke i sve ove ljude i učestvovali u kampanjama, bili sa nama na listama. „Vi i ja učestvovali zajedno na izborima, glasali za tog Grčića, bili zajedno na listi koja je nosila ime Aleksandra Vučića. Baš Vi, zajedno sa nama. Pa kako se tad niste setili da kažete da se sve ovo dešava u Srbiji, nije moguće da to počinje da se dešava onda kada vas mi zamoljavao da napustite koaliciju?“, rekao je Vučević poslaniku Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Nikada niste KiM spomenuli, pričali ste samo o javnim i javno-komunalnim preduzećima, rekao je on. „Vi nama držite predavanje o antiruskoj politici, pa vi ste u koaliciji sa onima koji šalju ljude da ratuju protiv Rusije, koji smatraju da treba zabraniti ruske medije. Pa ne sećam da kad ste bili SPO ste imali rusku poziciju, pa bili ste tvrdo NATO opredeljeni i kada ste u predizbornoj koaliciji bili sa LSV, kada vas vodio Nenad Čanak“, naveo je on.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 3
foto: Printscreen/YouTube/ParlementSrbija

„Radio sam vama i znam vas u dušu, u metar, u santimetar“, poručio im je i dodao da su Aleksandra Vučića molili da ih primi da razgovaraju o političkoj budućnosti. „I zato nemate pravo da to pričate na način na koji ste pričali“, poručio mu je.

Brnabić poslaniku POKS-a Tomaševiću nije dozvolila repliku, rekavši da ga Vučević nije spomenuo, već je govorio o njegovoj politici.

13.43 – Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je Milošu Vučeviću da od sada paze koga stavljaju na listu. „Prvo smo imali ovog što je bio 35. a sada vidite dokle je dogurao, a sada slušamo ove što vidite kako teško podnose što su do juče bili u vlasti sa SNS. Smeta im izbor Miće Grčića, a ne sećam se da im je smetao Mića Grčić kada je izabran 2016. godine. Tada su lepo sedeli u direktorskim foteljama, zahvaljujući SNS, a sada vidite kako su teško podnosili sve što se u zemlji dešava, a sada su se napokon oslobodili da kažu“, naveo je on i dodao da sumnja da su sve iznete informacije došle sa Zapada.

Podsetio je da su poslanici NADA održali konferenciju na kojoj su rekli da je atletičarka Ivana Španović objavila da se povukla iz olimpijskog tima Srbije zbog potpisivanja Memoraduma o litijuma, da bi danas advokati Španović objavili da su podneli prijave zbog iznetih laži. „Koliko je to istina, toliko je istina bila i ova splačina od govora koju smo čuli“, rekao je on.

13.30 – Nenad Tomašević (POKS, koalicija NADA) rekao je da vlast zadužuje pokolenja, a ministarku rudarstva Đedović Handanović optužio je da je lobista Rio Tinta. Poručio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da dobije Oskara popularnosti zbog rekordnog broj TV gostovanja.

„Recite jasno građanima da se zalažete za igradnju nuklearke, jer je za iskopavanja litijuma i pravljenje baterija potrobne količine energije koje danas nemamo“, poručio je Tomašević i vlastima rekao da su „majstori za kuvanje žaba“.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 4
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

Upitao je vlas zašto se nijednom nisu uzdržali od glasanja za rezolucije UN koje su protiv Rusije.

„Vi samo još sa životinjama da počnete da govorite kao doktor Dulitl i zoološki vrt možete da otvorite, a upravnika već imate“, rekao je on i poručio im da „džaba sebe nazivaju vukovima, a ponašaju kao miševi“ i da su „Kurtijevim vukovima prepustili da čuvaju srpsku jagnjad“.

Rekao je i da vlast neće podržati narod Republike Srpske ako se odluči na referendum o nezavisnosti jer ne smeju, pa će ih pustiti niz vodu kao i „Republiku Srpsku Krajinu i Kosovo i Metohiju“.

13.25 – Poslanik Narodnog pokreta Srbije Žarko Ristić na skupštinskoj klupi ispred sebe drži kačket sa natpisom „Make America great again“, što predstavlja slogan republikanskog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Ovaj poslanik je taj kačket nosio u Skupštini Srbije od prvog dana rasprave.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 5
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

13.22 – Milija Miletić (USS) rekao je da Srbi žele da imaju zajedničku istoriju i da se poštuju, ali da poštuju i tuđe granice. „Niko ne može da nam zabranjuje da razmišljamo zajedno o budućnosti naše dece“, rekao je on. Založio se da oni koji ne žive u kućama na selima i koji imaju u dvorištima štale i druge objekte koji su posebna merna mesta budu oslobođeni od plaćanja takse za RTS.

13.17 – Premijer Srbije Miloš Vučević naveo je da ne misli da je neozbiljno to što je Deklaraciji posebno potencirali insistiranje na to da se ispred odrecnice srpskog naroda ne koristi nijedan prefiks jer je to razdvajanje jednog etnosa započeto 1991. godine, sa time da se kaže da postoje bosanski Srbi, hrvatski Srbi, kosovski Srbi. „Pogrešno Srbe u Bosni i Hercegovini zovemo Bosancima, ne umanjujući pravo da se bošnjačka zajednica zove kako želi, a kada kažete Bosanci to je unitarizacija svih državljana BiH. Do toga da Srbe sa Kosova nazivamo Kosovarima, a ako bi hteli da ih nazivamo po geografskoj odrednici mogli bismo ih zvati Kosovcima, jer mi nismo imali kosovarku devojku“, naveo je on.

Ne može se reći da je politički pamflet i jeftini populizam, naveo je on. Rekao je da nije doneta nikakva odluka o rudarenju i eksploatacije i da pravno egzistira jedino odluka Vlade Srbije o Prostornom planu područja posebne namene.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 6
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

13.10 – Aleksandar Jovanović Ćuta (EU) javio se na osnovu povrede poslovnika i pročitao član 103. u kojem se tvrdi da narodni poslanik može da istakne grešku predsednika Skupštine ukoliko krši poslovnik i poručio joj na nema osnova da oduzima vreme od poslaničke grupe Radomira Lazovića koji se ispravno pozvao na član 103.

13.05 – Poslanica SNS reagovala je na govor poslanika Radovanovića rekavši da je nazivanje Deklaracije „nacionalističkim kičom“ vređanje, a onda je rekla da je ZLF u koaliciji sa DS-om koji je davao, kako je rekla, eksploatacione dozvole za iskopavanje litijuma i bora. Navela je da je Apelacioni sud u Kragujevcu poništio oslobađajuću presudu poslaniku Radovanoviću za narušavanje javnog reda i mira na sportskoj utakmici po prijavi MUP-a. Brnabić je oduzela vreme od poslaničke grupe, jer se poslanica javila po poslovniku a o tome nije govorila. „Narodna poslanica iz tog kraja iznela je informacije, ali nisu vas zanimale te informacije“, rekla je Brnabić poslanicima opozicije.

Šef poslaničke grupe ZLF-a Radomir Lazović tražio je povredu poslovnika i rekao da je Brnabić trebalo da Radovanoviću oduzme reč kao što je to uradili kada je govorio poslanik Škrijelj.

13.00 – Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović naveo je da u Srbiji ukupno ima 674 eksploatacionih polja, ali da se ne eksploatiše na svim poljima, već da je to evidencija od 1960. do danas.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 7
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

12.55 – Bogdan V. Radovanović (ZLF) na početku govora pozdravio je zapadnu Srbiju i rekao da je Deklaracija „jedan običan populistički pamflet“ kojim „pokušavaju da se zamaskiraju ozbiljne brljotine ove vlasti“, te ju je okarakterisao kao „. Ocenio je da dok se raspravlja o tome Republika Srbija i Republika Srpska imaju isti problem, a to je ozbiljna pretnja po životnu sredinu.

„I ja sam Srbin, vrlo ponosan na tu činjenicu, na našu kulturu, tradiciju, i svoju decu učim da budu ponosni na to što jesu. Moram da kažem da za mene integralni patriotizam podrazumeva borbu za ljude, za njihovo zdravlje, da vidi budućnost sebe i svoje dece u njoj“, naveo je on i citirao reči Marka Miljanova.

Vlast je pozvao da na miru ostave zapadnu Srbiju, koja ima turističke i poljoprivredne kapacitete. „Ne mirimo se da zapadna Srbija bude žrtvovana, iako se to trenutno dešava“, naveo je Radovanović i poručio da se ne bore samo protiv iskopavanja litijuma u Loznici, već i u drugim delovima, otvaranju kamenoloma u Kosjeriću i sličnim projekata.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 8
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

12.51 – Dušan Marić (SNS) naveo je da je ovo prvi put da parlamenti dve srpske republike zajedno usvajaju jedan dokument. Dodao je da i u Banja Luci postoje duboki politčki rovovi između vlasti i opzoicije, ali da je opozicija tamo svesna da je Deklaracija dobar politički dokument. Deklaraciji je prethodila medijska satanizacija Srbije i Republik Srpske o „navodnom genocidu u Srebrenici“, rekao je on i to nazvao „gebelskovskom laži“. On je negirao da se dogodio genocid, rekavši da u julu 1995. među žrtvama nije bilo žena i dece, a da je nekolicina maloletnika koji su bili ubijeni su bili pripadnici Armije BiH.

Na njegove reči reagovao je Ahmedin Škrijelj (SDA Sandžaka), koji je rekao da je Marić prekršio poslovnik jer ponovo došlo „do spirale negiranja genocida“, na šta ga je Brnabić prekinula i rekla „da nikome (Škrijelj) neće oduzimati slobodu govora i mišljenja, kao što nisu ni njemu“.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 9
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

12.39 – Marijan Rističević (NSS) poručio je predsednici Skupštine da je trebalo da oduzima reč opozicionim poslanicima, te dodao da poslanike Zeleno-levog fronta „plaća Haki Abazi“. Brnabić ga je zato prekinula, ne dozvolivši mu da dalje govori, rekavši da ne želi da to dozvoli.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 10
Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

12.34 – Đorđe Pavićević (ZLF) jer istakao da se članovi poslovnika često interpretiraju na pogrešan način. „Upravo imamo i slučaj poslanika koji bi trebalo da bude kažnjen po zakonu o buci, a ne samo po poslovniku“ rekao je Pavićević dok je neko od drugih poslanika dobacivao tokom njegovog govora.

Brnabić je odgovorila da se ni ona ne pridržava potpuno poslovnika, jer bi, kako je rekla, morala često da oduzima reč opozicionim poslanicima jer se ne drže dnevnog reda ili ne govore istinu.

12.30 – Srđan Milivojević (DS) se zatim javio na osnovu povrede poslovnika i rekao da je Martinović izjavom da opozicioni poslanici dobijaju pare iz inostranstva za svoj politički rad u Srbiji „nacrtao metu na čelu svim poslanicima opozicije“.

Ana Brnabić je na to odgovorila da je po istom osnovu trebalo da se kritikuje i Parandilović zbog spominjanja porodica članova Vlade. „Ja vas molim za malo manje licemerja i svima će biti bolje“, zaključila je Brnabić.

12.14 – Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović je istakao da sumporna kiselina već danas, i u poslednjih pet ideset godina dolazi u šabac zbog potrebe fabrike „Zorka“.

On je nakon toga postavio, kako je rekao, „retoričko pitanje“ – „Gde su vam sada fantomski birači“. Upitao je poslanike opozicije zašto se više ne priča o tome i dodao da se pravnik Tanasije Marinković „izleteo u Evropskom parlamentu“ rekavši da „bi sve to bilo u redu samo da je dodeljena ta peta frekvencija“. Kako je rekao, ovog puta, umesto izbora sada se atmosfera građanskog rata stvara oko teme litijuma. „Postavlja se pitanje da li to radite sami ili uz pomoć nekoga iz inostranstva kome ne odgovara jaka i stabilna Srbija“, naglasio je Martinović.

Martinović je „podsetio opoziciju“ na Dušana Petrovića, bivšeg ministra pravde koji je rekao da je „budućnost naše energetike da eksploatišemo energiju iz uljanih škriljaca“ rekao je Martinović i dodao „to je bila ideologija vaše stranke, a Petrović vam je bio jedan od političkih šefova“.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 11
Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

12.05 – U odgovoru na izlaganje Marković Topalović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je rekao „Eto čuli smo sada kako je neko protiv puteva i kako putevi ne valjaju“ i dodao da se putevi grade jer prethodna vlast to nije radila. „Čujemo da ti putevi imaju veze sa nalaziptima bre, ne nema. Ima veze bre sa ljudima koji tamo žive“, rekao je Vesić i dodao da „kad god se gradi put, tu dolaze nove investiticje, razvijaju se lokalni biznisi“. Naglasio je i da se ti putevi nalaze u planovima desetinama godina, te da niko nije odlučio danas da se to gradi.

12.00 – Tatjana Marković Topalović (Srce) je govorila o izgradnji puta kroz Šabac i tome kako je ta deonica preplaćena. Ona je naglasila da nije protiv puteva, ali da se gradi zbog otvaranja rudnika, te da će se njime prevoziti sumporna kiselina, eksploziv a zatim i litijum. Na kraju, upozorila je poslanike vladajuće većine da budu oprezni, rekla da se nada da rade u interesu Srbije i dodala da se narod „ozbiljno organizuje na sedam do osam mesta“.

11.55 – Miloš Parandilović je tražio pravo na repliku, ali je Brnabić odbila da mu da pravo na reč. Nakon kraćeg dobacivanja, Parandilović se javio na osnovu povredne poslovnika i rekao Vučeviću da se „izvini zbog izrečenih laži na njegov račun“, ali mu je ubrzo prekinuto izlaganje.

11.48 – Premijer Miloš Vučević je zamerio Parandiloviću što nije „nijednu reč posvetio temama sa dnevnog reda“. On je rekao da je Srbija daleko jača nego što je bila i dodao da mnogo manje ljudi odlazi iz zemlje nego ranije. „Na taj način suštinski ohrabrujete ljude da napuste Srbiju, a vi ste valjda patriota“, poručio je Vučević Parandiloviću.

Komentarišući izjavu Parandilovića o „računu brata Siniše Malog  na Kipru“, Mali je kratko rekao samo „budala“. Vučević je takođe istakao da je Parandilović 2016. bio na listi SNSi pravioopštinski odbor u Priboju, „ali neuspešno“.

11.46 – Đorđe Komlenski (PS) je najpre zamerio predsednici Skupštine što nije prekinula izlaganje Miloša Parandilovića. „Ovakva salva uvreda i bljuvotina je povreda dostojanstva ovog doma“, rekao je Komlenski.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 12
Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

11.39 – Miloš Parandilović je započeo svoj govor sa „Napredni ispirači mozgova, napredna mafijo, pomoz’ Bog“. On se osvrnuo na odlazak mladih iz Srbije i upitao ministra Malog zašto jede parizer ako je Srbija toliko uspešna, dok je premijeru Vučeviću zamerio što sedi savijenih leđa. „Vučića čekate da vam kaže, ne možete da odete ni u wc bez njega“, rekao je Parandilović i dodao da više nema ko da leči decu u Srbiji jer je SNS „odlučio da razmontira ovu zemlju“.

Nakon njegovog govora, Ana Brnabić je rekla da se „nikada ne sme preceniti osnovno kućno vaspitanje“.

Siniša Mali skupština
Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

11.23 – Ministar finansija Siniša Mali rekao je da „ćemo do kraja godine imati investiticioni rejting“, što znači, kako tvrdi, da ćemo se svrstati u najbolje ekonomije sveta. „Nama je udeo javnog duga u BDP-u ispod 50 odsto“, rekao je Mali i dodao da je prosek u evrozoni 89 odsto. On je pojasnio da je po tome „jedna Srbija daleko uspešnija“.

On se osvrnuo na vreme pandemije i rekao da je Srbija tada bila spremna i reagovala mnogo brže od drugih zemalja. „To je novac iz budžeta koji smo imali, to je primer odgovorne ekonomske politike“, pojasnio je Mali i dodao da „smo rekorderi u stranim direktnim investicijama“.

Mali je još jednom naglasio da je trenutno prosečna plata u Srbiji preko 800 evra, dok će od decembra sledeće godine biti preko 1000 evra.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 13
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

11.15 – Dragan Stanojević (Mi – Glas iz naroda) rekao je da će njegova poslanička grupa podržati deklaraciju. „Vlast se danas zadužuje, ljudi iz vlasti se bogate, narod će to da plaća“, rekao je Stanojević. On je podržao i dodelu stanovima pripadnicima službe bezbednosti, ali dodao i da se to treba proširiti na druge profesije.

Što se tiče Rio Tinta, Stanojević je rekao da je neshvatljivo da nas „Nemačka proglasi za genocidan narod“, a zatim da se potpiše Memorandum.

11.04 – Vladimir Đukanović (SNS) je rekao da će Srbija uvek poštovati Dejtonski sporazum, ali da „svako ima svoj san“. Naglasio je da svaki Srbin sanja ujedinjenje sa Srbijom, i dodao da je to i njegov san. „To kako se RS otimaju nadležnosti, i besmislice o decentralizaciji to je sve okej kada treba Srbija da se cepka, ali akda govorimo o BiH, onda se mora na centralizaciju“, rekao je Đukanović.

On se osvrnuo i na namensku industriju i upitao zašto „neko radi kampanju protiv te industrije“ i rekao da su to ljudi „čiji su džepovi puniji što je Srbija slabija“. Đukanović je pojasnio i da je zagađenje u Majdanpeku i Negotinu u SFRJ bilo dvadeset puta veće ali da se niko nije bunio niti tražio da se rudnici zatvore.

BLOG Treći dan sednice Skupštine Srbije - Monarhista vlastima poručio da otvore zoo-vrt, Ristić drži kačket podrške Trampu, litijum ponovo tema (VIDEO) 14
Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

10.56 – Aleksandar Pavić (Mi snaga naroda) je rekao da će njegova poslanička grupa podržati Deklaraciju o budućnosti srpskog naroda, kao i da im je žao što ovakva deklaracija nije ranije usvojena. „Delimo i nezadovoljstvo što ovo nije posebna tačka dnevnog reda, pogotovu što ste sami istakli njen istorijski značaj“, rekao je Pavić.

Pavić je rekao budućnost Srba mora biti „u našim rukama“ a ne u rukama neprijateljima srpskog naroda poput Olafa Šolca. On je upitao predsednicu Skupštine da li i za nju važi da mora da govori istinu i istakao da je ona iznela niz neistina na račun poslaničke grupe „Mi snaga naroda“ poput toga da priznaju da je u Srebrenici bio genocid.

10.40 – Miloš Parandilović (NLS) je govorio o „raspadnutim bolnicama“, o stanju u pravosuđu i naglasio da je predsednik Vučić „ovu državu stavio u svoj džep“. On je upitao i zbog čega Srbi mogu da traže pravdu samo u Strazburu. Njegov govor je ispraćen sa nekoliko aplauza opozicionih poslanika.

10.34 – Poslanika Vladimir Đorđević (POKS) je upitao zbog čega deca van Beograda nemaju besplatne udžbenike, kao i šta će ministar Dačić uraditi kada se „cela Srbija slije u Beograd“. On je naglasio i da je „predaja Generalštaba smejanje u lice sprskom narodu“ i pitao da li u poredaji stare Šećerane ima korupcije?

10.26 – Nenad Mitrović (DS) predložio je Vladi da organizuje put do Australije kako bi se videlo kako izgledaju „visoki standardi zaštiite sredine“ i zbog čega je kopanje litijuma tamo zabranjeno. Kako je rekao, taj put bi morao da predvodi predsed Aleksandar Vučić.

10.20 – Branko Pavlović (Mi – Glas iz naroda) iz iste poslaničke grupe postavio je pitanje o materijalnom položaju zaposlenih u sudstvu i istakao da je nemoguće privući mlade pravnike da postanu sudije i tužioci, što će dovesti do manjeg broja kadrova. Upitao je i Ministarstvo spoljnih poslova da li će i kada Srbija ukinuti sankcije“bratskoj Belorusiji“?

10.15 – Milija Miletić (USS) je postavio pitanje ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru o zakonu o hitnoj pomoći i istakao da većina manjih domova zdravlja nema službu hitne pomoći. On je rekao da je potrebno definisati sve segmente u radu lekara i dodao da je zakon o hitnoj pomoći neophodan.

10.05 – Reč je na početku današnje sednice dobila poslanica Ekološkog Ustanka, Danijela Nestorović koja je postavila niz pitanja ministrima i Vladi koja se tiču projekta Jadar ali i navoda Gorana Vesića da je Nestorović dobijala pare od „tajkuna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari