Tri decenije od referenduma o autonomiji Sandžaka 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) počelo je obeležavanje jubileja, tri decenije, od organizovanja referenduma za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka.

Obeležavanje je počelo promocijom knjige „Bosna i Sandžak u satiričnoj i ilustrovanoj periodici (1878.- 1018.)“ autora Damira Grude.

Osnivač BNV i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da će ta knjiga „učvrstiti ubeđenje o samoopredeljenju, a kod onih koji nemaju znanja o tome može probuditi interes sa Sandžak“.

Naglasio je da sve što se „danas dešava satisfakcija je za Sandžak, za vraćanje slobode“, jer je ovaj region okupiran davno, nakon Berlinskog kongresa.

-I ovi danas okupatori, vlasti Srbije i Crne Gore, samo održavaju taj kontinuitet okupacije. Sandžak je zemlja ljudi koji ovde žive, autohtonih Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba – naglasio je Ugljanin.

Referendum o potpunoj političkoj i teritorijalnoj autonomiji Sandžaka, sa pravom priključenja jednoj od republika bivše Jugoslavije, održan je od 25.-27.oktobra 1991.godine. Organizovalo ga je tadašnje Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u BNV. Pravo glasa u sandžačkim gradovima i dijaspori imalo je 264.156 punoletnih graađana.Na birališta je izašlo185.437 ili 70,19 odsto.Za autonomiju je glasalo183.302 birača, odnosno 98,85 odsto ili 69,39 odsto od ukupno upisanih u birački spisak.

BNV je 2016. godine donelo odluku da te dane referenduma proglasi Danima samoopredeljenja. Od tada se ti dani obeležavaju kao posebno važni za Bošnjake. U okviru ovogodišnjeg podsećanja, sutra, će u BNV biti održana tribina „Trideset godina samoopredeljenja građana Sandžaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari