Tri najveće stranke na Kosovu podrška sestrinskim partijama na evropskim izborima 1FOTO: Samoopredeljenje FB

Na izborima za Evropski parlament, koji traju do nedelje 9.juna, podršku pružaju i tri najveće stranke sa Kosova – Samoopredeljenje, DSK i DPK, piše Gazeta ekspres.

Vladajuća stranka, Pokret Samoopredeljenje, približila se Evropskoj socijalističkoj partiji, stranci levog centra, koju u Evropskom parlamentu predstavlja grupa socijalista i demokrata. Ovo je bila druga najveća grupa u dosadašnjem sastavu EP – sa 139 poslanika.

U najvećoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, a to je Evropska narodna partija (EPP), Demokratski savez Kosova je godinama pridruženi član. EPP je u sadašnjem sastavu EP imala 176 poslanika.

Demokratska partija Kosova je u međuvremenu članica liberalne evropske grupe ALDE. U dosadašnjem sastavu EP ovo je bila treća najveća grupacija sa 102 poslanika.

Ova stranačka solidarnost se smatra legitimnom, ali je ne treba mešati sa državnim institucijama.

Kada je premijer Kosova Aljbin Kurti na skupu Evropske socijalističke partije u Berlinu pozvao da glasaju za kandidate ove grupe na evropskim izborima, on to nije učinio kao premijer, već kao lider stranke, odnosno Pokreta Samoopredeljenje, koji je deo te porodice, prenosi Gazeta ekspres.

„Glas za njih je neophodan za zaštitu vrednosti i demokratskih principa, solidarnosti, ljudskih prava i vladavine prava, socijalne pravde i političkog pluralizma“, rekao je Kurti.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku takođe je bio uključen u kampanju za evropske izbore u zemljama EU, uglavnom u Nemačkoj i Austriji, gde je tražio od kosovske dijaspore da glasa za kandidate EPP.

On je rekao da će pobeda desnog centra na evropskim izborima stvoriti sigurnost i za Kosovo.

Zalaganje političara sa Kosova u predizbornoj kampanji za evropske izbore se vidi kao važno i zbog povećanja broja Albanaca iz različitih zemalja u zemljama Evropske unije. U nekim slučajevima njihov glas može čak biti odlučujući.

Političke partije Kosova, kao i one iz drugih zemalja regiona, koriste veze sa partijama iste orijentacije u Evropi za zaštitu interesa svojih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari