Poslanici Skupštine Srbije u petak su bili prilično vredni, te su uz plenarnu raspravu o amandmanima na vladin Predlog zakona o javnim nabavkama, zasedali skupštinski odbori za privatizaciju i industriju, prosvetu i saobraćaj i veze.

Na Predlog zakona o javnim nabavkama podneto je 67 amandmana od kojih je vlada prihvatila 21. U obrazloženju predloga je navedeno da je zakon o javnim nabavkama potrebno doneti po hitnom postupku, kako bi se antikorupcijskim organima omogućila efikasna kontrola trošenja javnih sredstava i obezbedila finansijska discipline državnih organa, organizacija i drugih pravnih lica dužnih da primenjuju propisanu proceduru. Poslanici opozicije su tokom rasprave kritikovali Predlog zakona o javnim nabavkama, navodeći da neće smanjiti zloupotrebu i korupciju.

Mada je skupštinska rasprava uglavnom tekla mirno, bilo je i uobičajenih poslaničkih pitanja o akciji BIA u Aranđelovcu, stanju u Vojvodini, Kosovu, Euleksu, Haškom tribunalu…

Poslanica SRS Nataša Jovanovićzatražila je više informacija o tome po čijem je nalogu policija bila u kući Ljubinka Zlatića u Aranđelovcu. Napominjući da se akcije potrage za Ratkom Mladićem sprovode svakih pet dana, Jovanovićeva je pozvala državne organe da to ne rade jer uznemiravaju građane. „Ako mislite da ćete se dodvoriti mentorima i na taj način doći do slavnog srpskog generala, varate se“, rekla je Jovanovićeva, izrazivši uverenje da će Ratko Mladić„sačuvati glavu“.

Poslanik DSS Milan Lapčevićpitao je ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, koji je umesto ministarke finansija Diane Dragutinovićprisustvovao početku sednice, kada će se ministarstvo na čijem je čelu iseliti iz prostorija koje su namenjene Državnoj revizorskoj instituciji, koje se nalaze u Palati Srbija, da bi ova institucija počela da radi. Ministar Čiplićje objasnio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nasledilo prostorije Službe za ljudska i manjinska prava, i da kancelarije u koje treba da se useli Državna revizorska institucija ne koriste samo oni, veći drugi državni organi. „Niti ja mogu nekome da dodelim prostorije niti da sprečim da se usele u ovaj prostor“, rekao je ministar Čiplići naveo da se radi na rešavanju problema kancelarija za Državnu revizorsku instituciju.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićevićzatražio je od Čiplića obaveštenje o tome šta će biti sa 12 miliona dinara, obezbeđenih rebalansom budžeta, namenjenih izgradnji igrališta za osobe sa posebnim potrebama. Potpredsednica parlamenta Gordana Čomićistakla je da će od Ministarstva finansija tražiti odgovor na to pitanje, jer je neverovatno, da sredstva, koja su iz budžetskih rezervi izdvojena za gradnju sportskih terena ostanu neutrošena i da se ne ispuni njihova namena. Poslanica SRS Vjerica Radeta obavestila je poslanike da su radikali dobili pismo od radnika u kome se navodi da je po nalogu direktora NID Miloša Saramandića 1. decembra otpušteno 1.000 zaposlenih, čije su plate bile oko 11.000 dinara.

Većinom glasova skupštinski odbori za prosvetu i saobraćaj i veze podržali su Predlog budžeta za narednu godinu u delu koji se tiče ovih sektora. Predlogom budžeta, za prosvetu je predviđeno 108 milijardi dinara, što je 1,5 odsto više u odnosu na ovu godinu.

Mada je Odbor za prosvetu sa sedam glasova za i četiri protiv podržao predložen budžet za prosvetu, većina članova je istakla da sredstva nisu dovoljna jer uglavnom pokrivaju troškove plata, za šta odlazi više od 96, a za razvoj ostaje oko četiri odsto. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrovićrekao je na sednici da deo budžeta za prosvetu iznosi 3,54 odsto bruto društvenog proizvoda, umesto 3,88 odsto koliko je predviđeno memorandumom Vlade Srbije. Mitrovićje dodao i da je sa ministrom za NIP Vericom Kalanovićdogovoren nastavak projekata za renoviranje osnovnih škola i da on neće biti ugrožen. Obezbeđena su i sredstva za besplatne udžbenike za prvake. Pomoćnik ministra prosvete za finansije Milanko Perišićrekao je da u budžetu nije posebno iskazan deo koji se odnosi na otvaranje dva fakulteta u Medveđi, ali da će Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu iznaći načina da obezbedi potrebna sredstva.

 

 

Mrkonjić zadovoljan „kolačem“

Odbor za saobraćaj i veze takođe većinom glasova je podržao Predlog budžeta za infrastrukturu i telekomunikacije i veze. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić zadovoljan je namenjenim sredstvima od 16,4 milijardi, mada je to manje od ovogodišnjih. Uz budžetska sredstva za svoje ministarstvo, Mrkonjić računa i na deo novca namenjenih NIP i međunarodne kredite. Od 16 milijardi za Ministarstvo za infrastrukturu, za železnice odlazi 10, a ostale šest milijardi. Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić nije zadovoljna sredstvima namenjenim svom sektoru, ali je izrazila razumevanje prema trenutnoj situaciji. Glavni zadatak ovog ministarstva biće izrada Strategije digitalizacije, a 87 miliona dinara namenjeno je akademskom umrežavanju.

 

Cela nauka dobija „koliko 178 Krkobabića“

Predsednik Odbora prosvete Zoran Šami izdvojio je mišljenje tokom glasanja i rekao da su plate na nivou Srbije tokom 2008. godine porasle za osam odsto, a u prosveti jedan odsto. „Međutim, u Kabinetu premijera, plate su porasle za 40 odsto“, rekao je on i upozorio da se mogu očekivati protesti prosvetnih radnika. Prema njegovom mišljenju, nije sporno da je štednja neophodna, ali „ne može se štedeti samo na prosveti, nauci, zdravstvu“. Šami je primetio da cela nauka dobija „koliko 178 Krkobabića“. Poslanik iz kluba LDP Žarko Koraćistakao je da je pitanje da li je budžet jednako restriktivan za sve oblasti i primetio da treba promeniti odnos prema prosveti. „U zemlji u kojoj je 38 odsto punoletnih građana završilo samo osnovnu školu, obrazovanje ne treba da bude tretirano samo kao trošak“. Budžet za 2009. godinu ne predstavlja želju da se nešto promeni većsamo predstavlja održavanje postojećeg stanja, zaključio je Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari