Čin podnošenja srpske kandidature za članstvo u EU kruna je četvorogodišnjih pregovora Beograda i Brisela u procesu stabilizacije i pridruživanja. Put Srbije u njenom formalnom napretku ka članstvu u Uniji imao je dva ozbiljna krizna trenutka – jednogodišnji prekid pregovora (2006-2007) zbog nezadovoljstva unutar EU stepenom saradnje Beograda s Tribunalom za ratne zločine u Hagu i problemi unutar vlade premijera Vojislava Koštunice (početak 2008), koji se protivio potpisivanju SSP zbog „podrške EU“ nezavisnosti Kosova.

Pregovore sa Unijom vodile su tri vlade, dve s Koštunicom na čelu i treća koju predvodi Mirko Cvetković. Odlučujući proboj dogodio se nakon pobede Borisa Tadića na predsedničkim izborima, februara 2008. i formiranja vladajuće koalicije ZES-SPS, nakon parlamentarnih izbora u maju 2008.

10. 10. 2005. Početak pregovora SCG – EU o stabilizaciji i pridruživanju objavili su, na svečanosti u Beogradu, predsednik Državne zajednice Svetozar Marović, premijeri Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, evropski komesar Oli Ren i Dejvid Gauen, ambasador Britanije, koja je tada predsedavala Uniji.

07. 11. 2005. Pregovori počeli sastankom pregovaračkih timova SCG i EU u Beogradu. Delegaciju SCG predvodio je šef diplomatije Vuk Drašković.

05. 04. 2006. Pregovori nastavljeni, takođe u Beogradu, jer je Brisel procenio da je SCG ostvarila napredak u saradnji s Haškim tribunalom. Uslov za nastavak pregovora: „puna saradnja“ SCG s Hagom.

03. 05. 2006. Pregovori suspendovani odlukama Evropske komisije i Saveta ministara EU, zbog toga što zvanični Beograd nije ostvario traženi stepen saradnje s Tribunalom i što je optuženik Ratko Mladić još na slobodi.

Odluci je prethodio negativno intonirani izveštaj haške tužiteljke Karle del Ponte. Ostavku zbog prekida pregovora podneo je samo potpredsednik Vlade SCG Miroljub Labus. Vlada Srbije jula 2006. usvaja Akcioni plan za okončanje saradnje s Tribunalom.

01. 06. 2007. Dan nakon hapšenja i izručenja haškog optuženika Zdravka Tolimira, komesar Ren saopštio da će pregovori biti obnovljeni.

Ubrzo potom je Karla del Ponte dala pozitivnu ocenu saradnje.

13. 06. 2007. Održan prvi sastanak u okviru obnovljenih tehničkih pregovora. Za tri meseca održano je pet sastanaka, na čelu delegacije Vlade Srbije bio je njen potpredsednik Božidar Đelić.

10. 09. 2007. Delegacije EU i Srbije usaglasile su u Briselu tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

07. 11. 2007. SSP je parafiran, ali su se Holandija i Belgija protivile njegovom potpisivanju, zahtevajući „punu saradnju“ Srbije s Tribunalom.

28. 01. 2008. EU je ponudila Srbiji Prelazni trgovinski sporazum. Potpisivanje, zakazano za 7. februar, odloženo je zbog nesaglasja u Vladi Srbije, na liniji DSS i NS – DS i G17 plus.

29. 04. 2008. Savet ministara EU doneo odluku o potpisivanju SSP, što se i dogodilo kasnije istog dana, na ceremoniji u Briselu. Sporazum su potpisali u ime Srbije Božidar Đelić i u ime Unije komesar Oli Ren i Dmitrij Rupel, šef diplomatije Slovenije, zemlje koja je predsedavala Uniji.

Primena SSP i Prelaznog sporazuma uslovljena je „punom saradnjom“ Srbije s Haškim tribunalom, što procenjuje Savet ministara EU.

09. 09. 2008. Skupština Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju SSP.

17. 11. 2008. Vlada Srbije, na predlog premijera Mirka Cvetkovića, odlučila je da od 1. januara 2009. počne jednostranu primenu Prelaznog sporazuma.

04. 06. 2009. Haški tužilac Serž Bramerc saopštio na sednici SB UN da je zadovoljan saradnjom Srbije s Tribunalom.

14. 11. 2009. Evropska komisija pozvala Savet ministara EU da omogući punu primenu Prelaznog sporazuma. Argumenti: Srpska jednostrana primena tog sporazuma, rešenost u sprovođenju reformi i visok nivo saradnje s Tribunalom.

30. 11. 2009. Savet ministara EU usvojio je odluku o ukidanju šengenskih viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije. Odluci su prethodile pozitivne preporuke EK i Evropskog parlamenta.

07. 12. 2009. Savet ministara odlučio da EU počne s primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma od 1. januara 2010, zbog Bramercovog pozitivnog izveštaja. Odluka o deblokadi SSP odložena za jun 2010, kada će Bramerc podneti novi izveštaj, ili pre toga, ako Ratko Mladić bude uhapšen.

19. 12. 2009. Stupio na snagu bezvizni režim EU prema Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

19. 12. 2009. Vlada u Beogradu odlučila da će se Srbija kandidovati za članstvo u EU.

22. 12. 2009. Predsednik Boris Tadić uručio je u Stokholmu premijeru Švedske kao zemlje koja predsedava EU Fredriku Rajnfeltu zvanični zahtev Srbije za članstvo u Uniji.

 

Baro: U EU za pet do sedam godina

Srbiji treba pet do sedam godina za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro, koji se u subotu u Parizu sreo sa potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem i učesnicima projekta „Evropa za sve“. „Sada smo u fazi rada na kriterijumima. Možemo pominjati 2014. godinu, ali je bolje reći nešto šire pet do sedam godina koliko će biti potrebno Srbiji da radi da bi se pridružila Evropskoj uniji. A vi ćete se vratiti da to proslavimo ovde u Parizu“, poručio je Baro. Učesnici projekta „Evropa za sve“, nakon osmodnevnog putovanja po EU, tokom kojeg su obišli Brisel, Rim, Berlin i Pariz, vratili su se u subotu uveče u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari