Tribina o 1968. : Život u stalnoj nepravdi

Tribina o 1968. magazina Nedeljnik održana u Parobrodu

Ostavite komentar


  1. Ajme, docekah i to da nam bivsi predsednik kaze nesto pametno i smisleno. Dugo je trajalo

  2. Hmhm…da, “ crveni danijel“ nije poceo uParizu,ne bi ni ovi uBeogradu. A, svedok sam prvihminuta,biosam usali,bioskopa,na NovomBeogradu,kada su dopirali glasovi “ ajde da bijemo titove brigadire“..ispred, studenti, verovatno gurnuti brucosi,sa transparentima,brcicima,zulufima…itd. Nisu,svi ziveli kao stoka,usali sambiosa devojkom,majka cistacica,otac livac ,danas ne postojeceg IMT, i postojecih “ borkinja 68″ Sonje Liht,Borke Pavicevic,da ne nabrajam, ne zive kao psi. Bila je to,mlada industrija,mlada ekonomija…a, danas imamo par stotina hiljada bez osnove skole,kako je bilo u ono vrema ? Ali,neka sezdest osmasi, krenu ponovo,da isprave svoje greske i “ vreme lazi“… mnogo radnih mesta i unistenih preduzeca,pod njihovimbudnim “ trecim okom“…. malo veci broj,bez posla inade zive kao psi. Dezurni kriticari ,isti ti,sa pionirima 9 marta,5 oktobra,bez “ crvenog univerziteta karl marks“ Dragoljuba Micunovica,i univerziteta Pink,Heppy,Grand,sigurno ne zive kao “ psi“..“ to je njihova borba nama dala Seselja i Azdejkovica za marsala“ A,tacno je,da nam je Zika domar,Rom,u bioskopu,podelio neke letve,od,kulisa,..deco branite se,ima ih mnogo, govoranjcije,nisu ni pocele,a vatrogasna cisterna je planula, prof Savi Dautovicu su vikali ua staljinista,prezivelom logorasu iz Dahau..samo sto jevrekao “ dosla su smutna vremena,pazite stavradite“. bila je mala grupa “ studenata“ neke,nisam vidjao na predavanjima, nebo plavi “ peugeot“ je kruzio po Beogradu,obilazio punktove.Zov idemo na crvenu burzoaziju, odnosio se na solitere “ set kaplara“..oficirski, stanovi,boraca…na sastanku..govornici..jedan od njih „‘ne znam stacse dogadja,da li novine lazu,ali ko prevrne i zapali moju skodu na kredit,koji placam,bacicu svih pet rucnih bombi,koje cuvam jos izvrata,bilomje,jos takvih izjava. Evo,ovoliko godina posle kazem,Nikolicu i ostalima,milicija je morala da zaustavi studente,bolje i batine,nego kasikare……!!

  3. tadic sa stanovista psihologa koji nije imao uvida u „junska gibanja “ , jer nije savremenik istih , naravno namece neki potpuno glupav zakljucak o nekom infantilizmu. Pokret je imao globalni znacaj a bio je iniciran „trecom internacionalom“ kojom su rukovodili francuski intelektualci. Imao je izrazito levicarki karakter , moze se revi ultra levicarski. U nasoj zemlji srudenske nemiri karakterisala je pobumon protiv komunistickog etablismenta- sa parolom crvena banda i slicno. Traganje i zelja za pravdom se nikako ne moze okarakterisati jao detinjasta, jer to je deo ljuskog bica i to vrlo pozitivnog. Tadic kao politicar sigurno ne poseduje taj deo karaktera i sasvin je razumljiv njegov stav .

  4. Оно што је заиста занимљиво јесте да су сви ови борци за ”правду и једнакост” завршили на америчкој апанажи и да ревносно и одано одрађују ту апанажу. Бунтовници! Хау јес ноу.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.