Tribina "Pravda za politiku" u Požarevcu: "Promene su nemoguće bez građana" 1Foto: Novi Optimizam.

Bez aktivnog učešća građana i revitalizacije uloge političkih stranaka, društvene promene ostaju nemoguće, rečeno je na tribini „Pravda za politiku“ nedeljnika „Vreme“ u Požarevcu.

Učesnici tribine su analizirali ko je kroz postupke i delovanje doprineo da građani izgube interes i poverenje u političke institucije, naglašeno je koliko je važno da politika prestane da bude sinonim za nešto negativno i ukazivano je na uzroke zbog kojih građani odbacuju stranke i političke aktere.

Moderator tribine Nedim Sejdinović je rekao da se društvena pitanja ne mogu rešavati bez uplitanja politike, zbog čega su političke stranke neophodne za rešavanje svih problema od društveno-političkog značaja, dok je potpredsednik stranke SRCE Slobodan Cvejić naglasio da je politički sistem u Srbiji „poluformalan“ i stalno na ivici raspada.

Tribina "Pravda za politiku" u Požarevcu: "Promene su nemoguće bez građana" 2
Foto: Novi Optimizam

„Mi smo slabo branili demokratske vrednosti u svakodnevnom životu, na svom radnom mestu, u odnosima sa ljudima, i sada smo došli do toga da branimo elementarne životne vrednosti“, rekao je Cvejić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović istakao je da odnos između političkih stranaka, konvencionalnih političkih aktera i udruženja građana komplementaran i da nije isključiv, a prema oceni kopredsednika Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića promene u društvu počinju iznutra.

„Mi moramo biti ti koji će menjati društvo, nema drugog načina. Kadrovi Srpske napredne stranke su vrhunski za otimačinu i prevaru, a mi treba da ih smenimo i dovedemo ljude koji imaju odgovornost prema društvu i kojem žive“, rekao je Lazović.

Predsednik stranke Novi DSS Miloš Jovanović ocenio je Srbiju kao nezrelo demokratsko društvo, upozorivši da se posredstvom stranaka promoviše nemoral.

„Stranke su ustavna kategorija i pored čestitosti, naš jedini zadatak je da promovišemo plemenitost onoga čime se bavimo“, kazao je Jovanović.

Učesnici tribine su se složili da je neophodno vratiti politiku na njeno prirodno mesto u društvu, kroz promenu pristupa i jačanje poverenja građana.

Tribina je održana uz podršku pokreta Novi Optimizam, a građana Požarevca su se aktivno uključili u diskusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari