Kran Montana / Beograd – Specijalni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte juče su se u tročasovnom razgovoru u Monaku, u sklopu 18. foruma Kran Montana dogovorili o daljoj saradnji tih dveju institucija i konkretnim merama, koje se, pre svega, odnose na hapšenje i izručenje Haškom tribunalu preostalih haških begunaca – potvrdio je za Danas Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Kran Montana / Beograd – Specijalni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte juče su se u tročasovnom razgovoru u Monaku, u sklopu 18. foruma Kran Montana dogovorili o daljoj saradnji tih dveju institucija i konkretnim merama, koje se, pre svega, odnose na hapšenje i izručenje Haškom tribunalu preostalih haških begunaca – potvrdio je za Danas Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.
– Glavna tužiteljka se pohvalno izrazila o radu i naporima našeg tužilaštva, ali i naglasila da očekuje punu saradnja Srbije s Tribunalom i da bi ta saradnja trebalo da bude shvaćena kao hapšenje i prebacivanje u Hag begunaca, a naročito Ratka Mladića i pun pristup dokumentima. Ona je, takođe, napomenula da je ohrabruje nova srpska vlada i činjenica da postoji politička volja koja će, nada se, dati rezultata – kazao je Vekarić.

Del Ponte: Mladić u Hagu do kraja godine

Moskva – Nova vlada Srbije obavezala se da će do kraja godine haškog optuženika Ratka Mladića predati Tribunalu u Hagu, izjavila je juče glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte moskovskom dnevniku Komersant. Del Ponte je u intervjuu ponovila da je tužilaštvo uvereno da je Mladić u Srbiji, još od 1997, dodajući da se za Radovana Kardžića „ne zna tačno gde se nalazi. „Mislim da ćemo uz pomoć takvog stimulansa kao što je EU, uspeti da postignemo svoj cilj. Pre nego što Srbija postane kandidat za EU, ona treba da da sve svoje begunce“, rekla je tužiteljka. Po njenim rečima, bilo bi „normalno i prirodno“ da tribunal nastavi rad i posle 2010, pošto ne može da prati vremenski raspored koji je zacrtao Savet bezbednosti UN. Del Ponteova je rekla da se uhapšeni general Vlastimir Đorđević „krio u Rusiji“, ali da u Rusiji „nema više nijednog“ optuženog, te da Tribunalu „više ništa nije potrebno od Rusije“.

On je prisustvovao razgovoru, ali – kazao je – nije mogao da govori o detaljima.
Vladimir Vukčević je, obraćajući se kasnije učesnicima 18. foruma Kran Montana, ocenio da je značaj Međunarodog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju izuzetan pošto je bio „neophodna i nužna veza između žrtava i pravde“. On je podsetio da je pre šest godina, Slobodan Milošević stigao iz Beograda u Hag.
– Taj trenutak predstavljao je, duboko sam uveren, prekretnicu za moju zemlju. Posle negiranih, prikrivanih i pravdanih zločina došlo je vreme suočavanja. Odluku da to učini donela je vlada premijera Srbije Đinđića – kazao je Vukčević.
On je citirao izjavu Đinđića nakon što je Slobodan Milošević stigao u Sheveningen da je „Srbija to učinila zbog naše dece“.
– Buduće generacije nisu dužne da plaćaju račune koje same nisu napravile. To je naša obaveza i mi to moramo da završimo. Ne želim da život mojih kćerki bude obeležen likom Ratka Mladića i ostalih – istakao je Vukčević.
On je još naveo da je „i današnja vlada Srbije, kao jedan od pet osnovnih ciljeva, apostrofirala saradnju s Haškim tribunalom“.
– To je dobro jer pokazuje političku volju da se uhapse i izruče Hagu svi optuženi pred Tribunalom. Istovremeno, loše je što su 2007, 12 godina posle zločina u Srebrenici, neki od glavnih aktera još na slobodi. Obaveza i cilj Srbije je da u što kraćem roku izruči Hagu preostale begunce – Ratka Mladića, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Radovana Karadžića – napomenuo je Vukčević.
On je podsetio da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije od osnivanja 2003. pred lice pravde izvelo 79 lica čija se krivična dela mere težinom masovnih ubistava više od dve hiljade civila i ratnih zarobljenika.
Tužilaštvo je, dodao je, svakodnevno izloženo „napadima u medijima, čak i u parlamentu, onih političara koji ne žele da priznaju da je svaki nekažnjeni srpski zločin, zločin prema Srbiji, pre svega“.
– Njihovi predstavnici su u Hagu, a oni su akteri one Srbije koja je govorila da su zverstva – ubijanje dece, pucanj u stogodišnju ženu ili pak u trudnicu, silovanje devojčice, čin patriotizma – rekao je Vukčević i dodao da to nikada neće prihvatiti i protiv toga će se uvek boriti „kao tužilac, ali i kao čovek“.
Podsećajući na izvinjenja žrtvama u BIH i Hrvatskoj predsednika Srbije Borisa Tadića, naveo je da to predstavlja značajan korak ka pomirenju. On je izrazio uverenje da „sve više ljudi u Srbiji čuje glas žrtava i da će budućnost preuzeti primat nad mračnom prošlošću koju još uvek živimo zbog haških begunaca“.
Na specijalnoj sesiji posvećenoj budućnosti međunarodnih krivičnih sudova kojoj je predsedavala Karla del Ponte, osim Vukčevića, govorio je bivši generalni sekretar Saveta Evrope i član Upravnog odbora Foruma Valter Švimer, generalni tužilac Švajcarske Daniel Zapeli, rukovodilac Odeljenja za prevenciju terorizma u Kancelariji UN za borbu protiv droge i kriminala Žan Pol Labord. Na Forumu Kran Montana, koji je počeo prekjuče i traje do nedelje 1. jula, učestvuju visoki državni funkcioneri iz celog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari