Trideset dana vlasti SNS u trideset tačaka 1Foto: Simo Marić

Odborničke grupe Ivica Dačić (SPS), JS i OG „Mladi Milanovca“, povodom mesec dan rada nove vlasti na čelu sa naprednjacima, uputili su javnosti saopštenje u trideset tačaka.

U tom saopštenju apostrofiraju sve ono što, po njihovom mišljenju, nije dobro rađeno u Opštini Gornji Milanovac.

 

1. Otpuštena su 32 radnika Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

2. Pristupljeno je reformi zdravstva u Domu zdravlja koja će kao krajnji rezultat imati uručivanje otkaza kao i u Opštoj bolnici.

3. Otpušteno je pet zaposlenih u PU „Sunce“ radi zapošljavanja pet stranačkih poslušnika na njihovo mesto.

4. Smenjena je načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović, koju je potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički predložila za ličnost 2015. godine.

5. Nije usvojen Izveštaj o radu Opštinske uprave za 2015. godinu iako je rad ovog organa izuzetno visoko ocenjen i od strane republičkih organa uziman kao primer drugim opštinama.

6. Opštinsko rukovodstvo suprotstavilo se potpredsednici Vlade i ministarki državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički po pitanju ocene rada Opštinske uprave i načelnice Opštinske uprave Gorice Petrović sa obrazloženjem da ministarka nije imala adekvatne informacije.

7. Odlučeno je da se zatvori Dom kulture.

8. Predloženo je da se sruši deo Doma kulture.

9. Predsednik opštine i članovi Opštinskog veća izabrani su na sednici na koju odbornici opozicije nisu bili pozvani.

10. Donete su određene odluke iako iste nisu razmatrala radna tela koja nisu još ni formirana, doneta je nezakonita odluka o javnom pravobranilaštvu jer ista nije u saglasnosti sa Statutom.

11. Prekršen je zakon u pogledu roka za usvajanje završnog računa odnosno izbegavanje usvajanja završnog računa jer bi time bilo potvrđeno domaćinsko poslovanje prethodne vlasti utvrđivanjem suficita od preko 200 miliona dinara, kao i rok za usvajanje izveštaja o radu javnih preduzeća.

12. Angažovana je privatna revizorska kuća, što košta građane opštine Gornji Milanovac preko 500.000,00 dinara.

13. Pristupljeno je gašenju Javnog preduzeća za puteve, preduzeća koje je samo u prethodnih pet godina asfaltiralo preko 100 kilometara seoskih puteva.

14. Obustavljena je dodela podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

15. Nije organizovan odlazak na sajam poljoprivrede poljoprivrednih proizvođača sa teritorije naše opštine, prvi put nakon 30 godina.

16. Ukinute su novčane pomoći opštine socijalno ugroženim licima.

17. Obmanjivanje javnosti da je prethodni predsednik opštine „iz fioke“ davao novac socijalno ugroženima.

18. Poništen je konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bez ikakvog pravnog osnova.

19. Udruženje novinara Srbije uputilo je protest zbog selektivnog pozivanja medija od strane opštinskog rukovodstva.

20. Organizovana je prva poseta jednom privrednom društvu prilikom koje se rukovodstvo opštine zahvaljuje tom privrednom društvu na donacijama umesto na tome što ovo privredno društvo uspešno posluje i upošljava više stotina radnika obezbeđujući na taj način egzistenciju za više stotina milanovačkih porodica.

21. Kupljene su čaše za viski, posude i hvataljke za led.

22. Odobrena je upotreba alkohola u prostorijama opštine Gornji Milanovac nakon njene šestogodišnje zabrane.

23. Odbornici Zelene stranke koja je koalicioni partner SNS inicirali su da se zgrada opštine prekreči zelenom bojom i veštačko cveće zameni prirodnim.

24. Promenjena je boja na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Gornji Milanovac (verovatno po predlogu Zelene stranke, jer je nova boja zelena).

25. Uvedena je nova praksa da opštinski službeni auto dovozi i odvozi na posao i sa posla predsednika opštine Gornji Milanovac, kao i da se službeni auto parkira na ulazu u zgradu opštine, iako za njegovo parkiranje ima predviđeno parking mesto.

26. Predloženo je da se promeni naziv Spomen-parku „Brdo Mira“ koji egzistira više od 50 godina, odnosno od uređenja ovog dela naše opštine.

27. Po pitanju radova na uređenju petlje kod „Norveške kuće“, čiji je početak obeležen uoči samih izbora, ni nakon skoro dva meseca ništa nije urađeno.

28. Nakon tri godine radova preduzeće čijim radom rukovodi kadar SNS, najzad su završeni radovi na Despotovačkoj ulici, čija dužina nije veća od 200 metara.

29. Dovedena je u pitanje zakonitost rada Javnog preduzeća za izgradnju jer je Božidar Vučetić i dalje direktor ovog preduzeća. Potvrđivanjem mandata Božidaru Vučetiću na konstitutivnoj sednici, shodno Statutu opštine Gornji Milanovac prestala je funkcija na koju je imenovan u njegovom slučaju, funkcija direktora Javnog preduzeća za izgradnju.

30. Za javnog pravobranioca na predlog predsednika opštine postavljena je njegova bliska rođaka.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari