"Trnovit put" od trgovca do v.d direktora Pošta Srbije: Ko je Zoran Baki Anđelković? 1Printskrin N1

Bivši je funkcioner Socijalističke partije Srbije Zoran Baki Anđelković novi je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije. To se moglo i očekivati onog trenutka kada je Baki uoči decembarskih izbora podržao Aleksandra Vučića i njegovu listu.

A sve uz obrazloženje da je Vučić jedina garancija mira i stabilnosti i očuvanja KiM u okviru Srbije. Nakon ovog transfera, pitanje je bilo samo koja funkcija će mu biti dodeljena.

Za politički salto mortale bivšeg generalnog sekretara Socijalističke partije, socijalisti su saznali iz Bakijevog gostovanja na jednoj televiziji, odakle je pozvao građane da ne glasaju za njegovu partiju, već za SNS.

„Boleo me je želudac pet dana u novembru, ali onda sam prelomio“, objasnio je kasnije Baki kolegama iz SPS, zbog čega je podržao Vučića, mada je negirao, kako kažu, da se učlanio u SNS.

A kolege iz SPS sa kojima je proveo 35 godina ta „izdaja“ zabolela je malo više, pa su ga 26. aprila ove godine jednoglasno izbacili iz Glavnog odbora, a na sednici Statutarne komisije biće konačno izbrisan i iz evidencije članova te partije.

Nezvanični izvori Danasa tvrde da se Baki temeljno pripremao za novu funkciju i da ništa nije prepuštao slučaju. U tom kontekstu treba posmatrati i prodaju njegovog Radio S šabačkoj firmi S Controls, koja je osnovana 23. februara ove godine.

Doduše Baki nije ni bio upisan kao vlasnik Radio S, već njegov sin i ćerka, isto onako kao što je njegova majka Ljubinka 2003. godine bila osnivač te radio stanice, koja sada ima nacionalnu pokrivenost.

Prvi vlasnik Radio S bio je niko drugi, do Bakijeva sada već bivša stranka – SPS, koja mu je omogućila biznis, u kome se on, kako tvrde upućeni, sasvim dobro snašao. Nakon Radio S koji je 5. oktobra kupio za 30.000 maraka, kupio je „Radio Indeks“, koji je bio među najvećim kritičarima Slobodana Miloševića, ali i „Pingvin“ i „Gradski radio“…

U politiku je ušao kao član Saveza komunista. Bio je komandant radne akcije pod nazivom „Autoput 1984″, predsednik lokalnih i regionalnih omladinskih organizacija, a kasnije je postao i sekretar Saveza socijalsitičke omladine Srbije(SSOS). Kasnije je imenovan za izvršnog sekretara CK SK Srbije.

Trasnformisanjem Saveza komunista u SPS i Anđelković se transformisao i postao njen član. Bio je šef poslaničkog kluba SPS, generalni sekretar SPS i potpredsednik Odbora SPS za Kosovo i Metohiju. U Vladi Mirka Marjanovića bio je ministar za sport i omladinu, a od 1998 dobio je i funkciju prvog čoveka Privremenog izvršnog veća za Kosovo i Metohiju.

Nekada je bio vlast, a onda se, nakon 5. oktobra, gotovo manuo dnevne politike u koju se samo na kratko 2014. godine vratio kao poslanik u Skupštinu Srbije, da zameni Ivicu Tončeva.

Rođen je u Varvarinu, 1. novembra 1958. godine. Sin je jedinac Radoslava i Ljubinke, a odrastao je u Bošnjanu gde je završio osnovnu školu, dok je srednju školu završio u Kruševcu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Nadimak trgovac dobio je po prvom zaposlenju u Robnoj kući Beograd, u radnji u Varvarinu. Međutim sa političkim funkcijama menjao se i njegov status nabolje. Tako je od 2008. postavljen na mesto predsednika Upravnog odbora JP „Železnice Srbije“, a od 2011. bio je predsednik Skupštine akcionarskog društva „Železnica Srbije“.

Oženjen je srednjoškolskom ljubavi, Katicom, imaju dvoje odrasle dece, sina i ćerku, Predraga i Irenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari