Euleks je od četvoro uhapšenih Srba iz opštine Novo Brdo, osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1999, troje zadržao u jednomesečnom pritvoru, dok je Srđan Filić pušten da se brani sa slobode. Pritvor je produžen Svetlani Stojanović, Slobodanu i Srećku Martinoviću.

Kako Danas nezvanično saznaje, Svetlana Stojanović prebačena je u odeljenje Prištinskog okružnog zatvora u Lipljanu, dok za braću Martinović ni članovi porodice, a ni u sedištu Euleksa, ne znaju gde se nalaze. Našem listu potvrđeno je da je Euleks bezuspešno pokušao da uhapsi i Filićevog brata Sinišu.

Karin Limdal, portparol kosovske Misije EU, objašnjava za Danas da je na sudijama da odluče da li će se proces voditi u skladu za kosovskim ili Unmikovim zakonodavstvom. Brat Svetlane Stojanović, Goran, izjavio je za Danas da se tužilac Euleksa pozivao na „izjave i tužbe oštećenih Albanaca podnete 2006, koje se po zakonu SRJ iz 1998. kvalifikuju kao ratni zločin“. Iz Ministarstva za KiM saopšteno je da je ministar Goran Bogdanović juče zahtevao od predstavnika EU Pitera Sorensena punu informaciju o hapšenju. Sorensen je preuzeo obavezu da prenese zahtev Euleksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari