Tuča odbornika na sednici lokalnog parlamenta u Sjenici 1Printskrin RTV Novi Pazar/Uživo

Današnje zasedanje sjeničke Skupštine opštine obeležila je tuča dvojice odbornika iz vladajuće većine i opozicije.

Na jednoj strani bio je Jahja Aljović, iz vladajuće Stranke pravde i pomirenja (SPP), najstariji odbornik u lokalnoj skupštini, a sa druge strane bivši predsednik opštine Nermin Kamberović, odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP).

Sedamdesetpetogodišnji Aljović je, u toku rasprave, sa govornice optužio Kamberovića da je za vreme svog mandata „zapalio opštinu“. Ta „konstatacija“ odnosila se na finansijsko poslovanje lokalne samouprave za prethodnih devet meseci, kada su na vlasti bili kadrovi iz SDP i SDA Sandžaka. Prema zvaničnim podacima, ta vlast je napravila dug u opštinskoj klasi nešto veći od 3 miliona evra.

Zbog tih reči, Kamberović je Aljovića prvo posuo vodom, a onda gađao i staklenom fkašom. Incident većih razmera sprečili su ostali odbornici.

Predsednica sjeničke skupštine Aleksandra Vukanić odredila je petnaestominutnu pauzu da se strasti stišaju, a onda obojici odbornika izrekla meru udaljenja sa sednice.

-Ponašanje dvojice odbornika je neprihvatljivo za sednicu Skupštine i zbog toga sam, u skladu sa normativnim aktima, donela odluku da ih udaljim sa zasedanja. Nadam se, da ovakvih neprijatnih situacija više neće biti – rekla je, za Danas, predsednica Vukanić, koja je na to mesto izabrana glasovima svih 39 odbornika lokalne skupštine.

Od formiranja nove vlasti, današnji incident nije prvi i jedini, na pretposlednjem zasedanju meta „nezadovoljstva“ trojice bivših predsednika opštine, koji su sada u opoziciji, bila je i Vukanić. Istovremeno su prišli stolu predsedavajuće i vikali na nju, jer su smatrali da se, na tom zasedanju krše zakonske odredbe.
Skupština je, danas, potvrdila nove odborničke mandate, usvojila završni račun opštine za prošlu i donela odluku o rebalansu budžeta za ovu godinu, formiran je Štab za vanredne situacije i razrešeni su stari i imenovani novi vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština.

SPP je, u saopštenju za javnost, najoštrije osudila današnji incident u Sjenici. Od nadležnih organa se zahteva da se Kamberović „hitno procesuira zbog nasilničkog ponašanja“.

Iz te partije su poručili da će preduzeti sve mere da lica „poput Kamberovića ne ostanu na slobodi i ne predstavljaju pretnju po bezbednost građana Sjenice“.

SPP je tri i po godine , od 2020.do kraja avgusta prošle godine, bila na čelu lokalne vlasti u Sjenici. SDP i SDA Sandžaka su, uz pomoć odbornika grupe građana, preuzeli vlast krajem novembra prošle godine, koji su držali do kraja avgusta ove godine.

Nakon junskih lokalnih izbora, SPP je napravila koaliciju sa partijama okupljenim oko SNS, Novom demokratskom strankom Srbije (NDSS) i grupom građana, a u opoziciji su ostale druge dve bošnjačke partije, SDA Sandžaka i SDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari