Ministar Milićević: Za organizovani pogrom Srba, koji je Tuđman sproveo uz podršku NATO, niko nije odgovarao 1Foto EPA/DIMITRI MESSINIS

Ministar bez portfelja zadužen za odnose s dijasporom Đorđe Milićević poručio je danas, povodom 29 godina od akcije „Oluja“ u kojoj je proterano oko 250.000 Srba iz Hrvatske, da je reč o najvećem etničkom čišćenju u Evropi od 1945. godine.

Milićević je u saopštenju ukazao da je tada više hiljada Srba pobijeno, da je reč uglavnom o civilima, među kojima su bila i deca i da je oko 250.000 ljudi moralo trajno da napusti svoje kuće i imanja.

„Za organizovani pogrom Srba, koji je Tuđman sproveo uz podršku NATO saveznika, do danas niko nije odgovarao“, rekao je Milićević, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Milićević je dodao da je Hrvatska jedina zemlja Evropske unije i „verovatno u svetu“ u kojoj je nekažnjen zločin ubijanja dece, „poput mališana koje su piloti hrvatskih aviona masakrirali u koloni na Petrovačkoj cesti“.

Milićević je dodao da srpski narod mora biti jedinstven i držati se zajedno bez obzira gde živi.

„Isto tako, svi moramo složno slediti politiku predsednika Aleksandra Vučića koji hrabro i odgovorno svima u svetu jasno ističe šta je to što se dogodilo u avgustu 1995. i da Srbija nikada neće odustati od zahteva da se kazne odgovorni za genocid nad Srbima“, dodao je Milićević.

Kao što Srbi poštuju žrtve drugih naroda, tako očekuju i da drugi poštuju srpske žrtve i da se osude zverstva nad srpskim narodom, poručio je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari