Turajlić: Pasivnost intelektualne elite

Ostavite komentar


  1. Teško je nazvati je intelektualnom elitom. Da postoji, oglasila bi se dok je decenijama trajao aparthejd nad albancima. Nije je bilo tokom rata devedesetih godina, organizovala bi demonstracije za mir, borila se svim silama protiv rata. Gde je bila poslednjih godina kad se diktator penjao na vlast.

  2. Dve trećine "intelektulaca" su burazerski došli do diplome, zgrabili pristojno mesto na budžetskoj plati i ćute kao zaliveni, jer nisu ludi da ostanu bez sigurne anapanaže, a plus naleti i po koji projekat, članstvo u dobro plaćenoj komisiji… A preostala trećina, koja je na znanje došla do diplome, istog je mentalnog sklopa kao ostatak lažne elite. Osim toga, sve što ima da ponudi ta tzv. elita je ili desničarenje ili levičarenje, ali u oba slučaja na državnoj plati, a to su ideje prošlosti. Zato, možda je i bolje da ćute.

    1. Zbog toga što ti nepismen učiš pismene. smo tu gde smo. Jer ne znaš realno gde ti je mesto.
      Obrazovani, čast meni izuzetku, najgora bruka Srbije: čist mejnstrim.
      Ni kičme ni obraza. Evtl. odu. A Srbiju vode uvek glumci, jer je nepismene koji ostadoše, čast meni izuzetku, lako gaziti i krasti.
      Rešenje: prevaspitavanje, prvo lično, da bi se udruživali i menjali globalno.
      Ili otići jer rešenje nikako ne uspeva!

  3. Gospođa Turajlić se tek sad probudila iz dubokog sna, pa se čudi. Ona očigledno još uvek ne vidi da je politički kukavičluk u međuvremenu postao osnovna osobina srbskog društva. Ako izuzmemo nekolicinu hrabrih koji još uvek idu uspravno kao što su na primer gospoda: Čavoški, Brdar, Duci, Petrović, Dragaš itd. Svi ostali su se pretvorili u gmizavce uklučujući i članove SANU kluba samo što ovde nije jasno da li je u pitanju senilnost ili ćute zato što su im Vučić i njegova izdajnička mafija moralno i politički podobni.

  4. Nije se intelektualna elita (ili "elita") mnogo promijenila u odnosu na vrijeme kada je bijelim listićima "kažnjavala" Borisa Tadića. Ista ta elita je uvijek "iznad situacije" kad treba da se glasa (uključujući i poslednje izbore), a onda, nakon izbora, kmeče kako Evropa i Amerika "drže" Vučića i ekipu na vlasti zarad njihovih interesa.

  5. Srbija nema alternativu. Slugeranjsko doušnički mentalitet i elite i tzv. građanske svite.

  6. Veoma pametna i hrabra zena! Jedna od retkih koja ima hrabrosti da kaze istinu, a usput i misli i ima i nesto pametno da kaze.

  7. ““Интелектуална елита никад није пасивна. Пре ће бити да госпођа Турајлић мисли на квази елиту, јер Србија данас нема другу. То стање није дошло изнутра, већ је наметнуто споља. Нека се госпођа Турајлић мало окрене око себе, и нек погледа себи блиске људе, па нек се упита, колико је њих након 5. октобра добило незалужено дипломе и звања на основу којих су вршили значајне државне дужности. Деградације образовног и научног система није плод ове власти. Такав систем је васпостављен много раније, Није овде у питању докторска титула Синише Малог, већ стотине диплома са ДРЖАВНОГ Правног факултета у Каргујевцу које нису добиле епилог, а таквих, прећутаних примера је ко зна колико. Где је до сада, за све ове године била госпођа Турлајић?

  8. Kada nece redovni profesori neka pozovu vanredne koji su penziji. Eto prilike za Srbijanku. Inace je pravilo da je jedino trajno zvanje na Univerzitetu redovan Profesor.

  9. Smešto je govoriti o bilo kakvoj eliti, a još manje intelektualnoj, kad niko i to apsolutno niko od njih ne diže glas protiv diskriminacije albanaca u Preševu i muslimana u Novom Pazaru. Tako nešto mogu tolerisati i čak podržavati kojekakvi polupismeni fanatici, ali ne može intelektualac, ako takav postoji. Očito ga nema jer svi cute.

  10. G-đo Turajlić, lako je Vama da dajete cinične izjave o popriličnom broju pravih doktora nauka, jer Vas očigledno nije pozivao nepoznati glas da Vam saopšti kako imate lepu kuću, dobra kola, finu decu koja idu u tu i tu školu, pa šta Vam treba da se petljate u komisije, tendere, pravdu, et cetera….

  11. Mogu kojekavi mediokriteti sami sebe nazivati intelektualcima, ali oni to u realnosti nisu. I Dušan Nemanjić je sam sebe nazvao carem, a nikad to nije bio. Intelektualac koji to stvarno jeste, bi primetio da se devedesetih godina u njegovom dvorištu dešava genocid, pa bi reagovao. Intelektualac bi primetio da se sada, u njegovoj kući i pred njegovim nosem, odvija aparthejd prema albancima i muslimanima, pa bi reagovao.

  12. То што професори ћуте., није никакво чудо. Плаше се за своје „ухлебије“. Праву елиту не представљају класични „хуманистички“ интелектуалци,. него поседници технолошког знања. Њихово време долази.

Ostavite komentar


Politika

Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije 10

Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije

Italija je ključan partner Srbije i regiona Zapadnog Balkana, kako u ekonomskom razvoju, tako i u očuvanju stabilnosti i mira, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani i srpske kulturne baštine na Kosovu, poručio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, posle razgovora sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.