Turajlić: Porfirije nije adresa za rešavanje problema

Profesorka u penziji za Danas, o izmenama Zakona o visokom obrazovanju kojima se, prema ocenama dela akademske zajednice, kroz delovanje SPC ukida autonomija univerziteta

Ostavite komentar


  1. Koliko se sećam gospodja Turajlić je bila Državni sekretar za prosvetu kada je Bogoslovski fakultet vraćen na BU 2004. godine, te je i ona odgovorna za posledice tog čina.

  2. Ako Porfirije nije prava adresa, onda je to predsednik Srbije A.Vucic ili raniji mu mentor, V. Seselj. To je prava adresa za probleme Srbije.

  3. Potpuno se slažem sa profesorkom Turajlić. Naš ETF je imao prilike da iskusi spoljno dirigovanje na fakultetu, nikad se ne ponovilo!

  4. Ne postoji rešenje koje će pomiriti Senat BU i Sveti sinod SPC.
    Bogoslovski fakultet ne može da bude član BU.

    1. Tacno… Profesor Nikolo Bartolleto,Univerzitet u Firenci pre vise od 300 godina je utvrdio (a mi jos diskutujemo) da naucna i teoloska misao postoje nezavisno jedna od druge… Ako nije tako onda nek pokusa neki naucnik da razdvoji Crveno More da preko njega predje 5000 ljudi(kao Mojsije) Ako ne uspe… Nece hriscani preci u ateiste ili staroverce… Ako uspe (bez izazivanja cunamija) nece ubediti one koji nisu hriscani da Stari Zavet zaista postoji I radi..Jednostavno nauka I teoloska misao ne idu zajedno…

  5. Žao mi je što tako pametna žena više ne deluje kao autoritet…..zalagala se za bele lističe i uz Sergeja otpevala slatko jednu četničku pesmu…..zašto, zašto…..Velika šteta

  6. Nastavnik predvojnice obuke, Seselj, je zaduzen za resavanje problema na Beogradskom Univerzitetu. Naravno, zajedno sa onima na fakultetu za bogosloviju.

  7. Већи део казаног се може прихватити али. У то али стаје још и више од прихваћеног. Генерално, аутономија је растегњува јер ако вам неко даје новац не може се причати о некој аутономији. Друго, људи се школују у једној држави и наравно да све мора да тече у оквирима закона, норми па и потреба те државе. На крају, пензионисана професорка се не јавља када се ваљају афере унутар тзв академске заједнице, када непотизам царује, лажне дипломе, нракадеђско и противдтжавно иступање појединаца али смета да се случајно је јави патријарх! Жутило је чудо!

    1. Slepilo kod očiju i ostrašćenost je još veće čudo. Crkvi nema, ma koliki vernici bili, mesta na državnom univerzitetu. Sekularna država znači baš to: odvojenost crkve i države. Normalno je da država finansira Univerzitet i školstvo, jer su joj potrebni obrazovani građani. Sve države na svetu to rade, ali im to ne daje za pravo da se mešaju u autonomiju Univerziteta radi svoje (odnosno vlastodršca) potrebe. Da Univerzitet ima stvarnu samostalnost rešio bi se onih koji su izdavali lažne diplome i doktorate. Ovako, ti sa takvim diplomama čine većinu u vladi. Istupanje protiv takve uzurpacije nije Istupanje protiv države već protiv onog ko to aminuje i podržava.

Ostavite komentar


Politika

Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije 10

Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije

Italija je ključan partner Srbije i regiona Zapadnog Balkana, kako u ekonomskom razvoju, tako i u očuvanju stabilnosti i mira, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani i srpske kulturne baštine na Kosovu, poručio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, posle razgovora sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.