Zašto Vučić u obraćanju sa Erdoganom Tursku zove Turkije? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Gledaoci prenosa uživo obraćanja predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas u Beogradu, možda su se zapitali zašto Vučić umesto Turska izgovora Turkije, kad pominje državu gosta.

Javnosti možda nije dovoljno poznato da je Turska promenila ime u Turkije.

Turska je naime podnela zahtev, a Ujedinjene nacije su početkom juna 2022. prihvatile da promene međunarodni naziv te zemlje iz „Turkey“ u „Turkiye“. O novom nazivu države obaveštene su i druge međunarodne organizacije.

Posle odluke Ujedinjenih nacija da prihvati novi međunarodni naziv Turske, Ankara je o tome zvanično obavestila i institucije Evropske unije i NATO. U noti je navedeno da će se od sada naziv „Turkiye“ zvanično koristiti na stranim jezicima, a ne „Turkey“, kao što je slučaj bio ranije.

Erdoganov kabinet je u početkom te 2022. godine pokrenuo kampanju pod nazivom „Hello Turkiye“ kako bi što efikasnije razglasio nacionalnu i internacionalnu upotrebu imena zemlje kao „Turkiye“.

Govoreći o nameri da se promeni međunarodni naziv Turske, Erdogan je ranije rekao da reč „Turkiye“ na najbolji način predstavlja i izražava kulturu i vrednost turskog naroda.

Na turskom jeziku, zemlja se tove „Turkiye“. To ime je prihvaćeno pošto je 1923. Turska priznata od zapadnih sila.

Tokom vekova, Evropljani su Tursku znali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama reči „Turkiye“. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom „Turquia“, a sveprisutniji je bio engleski izraz „Turkey“, objavila je svojevremeno agencija Anadolija a preneo portal N1 Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari