Turneja Tamare Vučić po afričkim zemljama podseća na model po kojem je nedavno Olena Zelenska posetila Srbiju 1Video-spot Tamare Vučić rađen za potrebe samita u Kijevu, izvor: Printskrin

„Prilično je neobična turneja supruge predsednika Republike Srbije, Tamare Vučić po afričkim zemljama. Tim pre ako te zemlje namerava da poseti predsednik Srbije na jesen. Još je neobičnija kombinacija da se tu našlo mesta i za jednog ministra dobro poznatog profila, Nenada Popovića. Moram da priznam da se ne mogu setiti takvog presedana u diplomatskim analima“ , kaže za Danas Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose.

Da podsetimo, u utorak je prva dama Srbije zajedno sa ministrom bez portfelja Nenadom Popovćem započela višednevnu posetu afričkim zemljama Demokratskoj Republici Kongo, Esvatiniju i Zimbabveu. Ona će tom prilikom liderima pomenutih zemalja uručiti lično pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, dok će ministar Nenad Popović raditi na uspostavljanju bližih ekonomskih, trgovinskih i političkih veza, naveo je Tanjug.

Turneja Tamare Vučić po afričkim zemljama podseća na model po kojem je nedavno Olena Zelenska posetila Srbiju 2
Foto: N1

Đukić: Uloga prve dame se isključivo vezuje za humanitarne i kulturne misije

Đukić za Danas objašnava da se uloga prve dame faktički i isključivo vezuje za humanitarne, moguće kulturne misije.

„To je okvir i domet takvih poseta. Jednostavno, ta ličnost nema nikakva ovlašćenja i nije prepoznata kao nosilac bilo kakvih državnih ovlašćenja“, navodi sagovornik Danasa.

Na pitanje da li je onda ova višednevna poseta donosi neku novu ulogu prve dame, Đukić kaže da to ne treba da nas čudi, jer srpska diplomatija se ne jedanput za ovih dvanaest godina pokazala inovativnom, originalnom, pametnijom od svih ostalih, i od diplomatske istorije i prakse, u pokušaju da promeni točak svetske politike.

„Ali svaki takav fundamentali pokušaj, sudara se ne samo sa temeljima diplomatije nego i sa temeljima diplomatije koje je postavila SFRJ, kao što je to slučaj na svakom koraku u Africi pre svega. Na žalost, srpska diplomatija kao i politika beže od SFRJ kao đavo od krsta, ali nikako ne mogu da pobegnu. Ako srpska strana ne želi ni da pomene, ni da čuje ni za SFRJ, ni za Tita, redovno to čine srpski domaćini u nesvrstanom svetu, jer su ostali neizbrisivi tragovi te politike. Dublji od svakog nepodnošenja srpske zvanične politike prema državi iz koje smo ponikli“, ocenjuje Srećko Đukić, ambasador u penziji.

Branka Latinović, lična arhiva
Branka Latinović

Latinović: Neuobičajeno je za suprugu predsednika da razgovara o bilateralnim temama

Branka Latinović, potpredsednica Foruma za međunarodne odnose i ambasadrka u penziji kaže za Danas da ova turneja Tamare Vučić, u pratnji Nenada Popovića ministra bez portfelja u vladi Srbije, po Africi, podseca na model po kojem je nedavno Olena Zelenska, supruga Ukrajinskog predsednika bila u poseti Srbiji, zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.

„To je za naše uslove i praksu, neubičajno. Inače, Tamaru Vučić smo imali prilike da vidimo u više navrata, kako se odlično snalazi tokom poseta supruga većeg broja stranih šefova država Srbiji. Rekla bih da je ona tokom posete Kongu ostvarila, pre svega, srdačne kontakte sa suprugom njihovog predsednik. Ipak, Tamara Vučić je shodno onome što je napisala na svom Instagramu, razgovarala sa predsednikom Konga i o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama“, napominje Latinovićeva.

Na pitanje šta to konkretno znači , ona odgovara da ne zna.

„Moguće da Srbija hoće da istakne nekog svog kandidata za neku funkciju u nekoj MO, pa joj treba podrška afričkih zemalja. Malo neuobičajno za suprugu predsednika da razgovara o tim temama. S obzirom da je Tamara Vučić zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova, ne bi trebalo da iznenadi da je ova njena turneja iskorišćena i u službene svrhe, za šta bi morala da ima i posebno ovlašćenje Marka Đurića, ministra spoljnih poslova. A ta informaja nedostaje novinskoj informaciji „, navodi bivša ambasadorka.

I ona poput Srećka Đukića kaže da je ono što je u informaciji o turneji prve dame po Africi najintrigantnije je što je ona na tom putu u pratnji ministra Nenada Popovića, koji je poznat po svojim dobrim vezama sa Rusijom.

„Da li je ova njegova turneja još jedan vidljiv signal da je došlo do određenog zahlađenja u odnosima sa Rusijom, da smo neka tržišta izgubili pa nam trebaju nova, uskoro ćemo moći bolje da procenimo. Afrički kontinent duguje puno toga Josipu Brozu Titu, Jugoslaviji i Pokretu nesvrstanih, pre svega u borbi afričkih zemalja za njihovu nezavisnost i oslobađanje od kolonijalizma. To su bile epohalne promene“, kaže Latinovićeva.

Podseća da je zbog ubistva Patrisa Lubumbe, prvog predsednika nezavisnog Konga, Jugoslavija svojevremeno bila na nogama, protestovali su njeni građani širom zemlje.

„Na žalost, mnoge afričke zemlje se i danas suočavaju sa unutrašnjom političkom nestabilnošću. Zbog čega Srbija intenzivira svoju saradnju sa nekim od afričkih zemalja, više nego do sada, je pitanje na koje nema jasnog odgovora, sem onog da su u pitanju ekonomski razlozi. Ili ćemo možda, uskoro govoriti o još jednom, novom stubu naše spoljne politike“, zaključuje potpredsednica Formuma za međunarodne odnose.

Turneja Tamare Vučić po afričkim zemljama podseća na model po kojem je nedavno Olena Zelenska posetila Srbiju 3
Foto FoNet Ana Paunković

Božinović: Te poteze „čitam“ kao deo dinastičkog sindoma u puzajućem nastajanju

Milovan Božinović , bivši ambasador Srbije, međutim , smatrada mereno stvarnim problemima Srbije, turneja prve dame u Africi niti ima niti može imati ozbiljnu političku svrhu.

„To je još jedan propagandi manevar u svrhu stvaranja politički relevantnog imidža, neka stoji u rezervi za neka naredna vremena. Inače već neko vreme „čitam“ te neke poteze kao deo dinastičkig sindroma koji je u puzajućem nastajanju. Ona je pogodnija, nego na primer sin ili brat „, smatra Božinović.

I predsednik Srbije za jesen najavio turneju po Africi

Jesenju turneju u trajanju od dvadesetak dana po Africi, najavio je i predsednik Srbije i to još krajem prošle godine, a tokom nedavne posete Egiptu ponovio je da mu je to u planu .

„Imamo veliki ugled, ali naši kapaciteti podrške afričkim zemljama još nisu dovoljni. Kada gledamo recimo kapacitete naših kompanija da grade po Africi, mi još moramo da napredujemo. Da se osavremenjavamo, da imamo veći broj zaposlenih“, naveo je Vučić.

Objasnio je da su Azija i Afrika naša budućnost, uz razume se dalji nastavak evropskog puta.

 

Turneja Tamare Vučić po afričkim zemljama podseća na model po kojem je nedavno Olena Zelenska posetila Srbiju 4
foto: printscreen/N1

Brkić: Propagandistički instrument unutrašnje politike

Bivši ambasador i potpredsednik stranke Srbija centar Mihajlo Brkić, kaže da što se tiče pojačanih kontakata sa afričkim i azijskim zemljama bilo bi dobro da takve turneje mogu da imaju za rezultat jačanje privredne saradnje, kao i nastavak podrške tih država našoj međunarodnoj poziciji u vezi sa KiM.

„Postoji naravno i mogućnost da se takva putovanja suštinski svode na još jedan propagandistički instrument unutrašnje politike kojim bi trebalo da se ojača pozicija i ugled predsednika Aleksandra Vučića u domaćem javnom mnjenju i među njegovim biračima. Na način da se on predstavlja kao važan faktor u međunarodnim odnosima“, ocenjuje Brkić u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari