"Tusk je kriv što nisam na samitu BRIKS u Kazanju": Vučić nakon sastanka sa poljskim premijerom 1Foto: TV Pink/Printscreen

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, da je od njega dobio značajne poruke po pitanju evropskog puta Srbije, ali i dodao da je „Tusk kriv što on danas nije na samitu BRIKS u Kazanju“.

Vučić se najpre zavalio poljskom premijeru Donaldu Tusku što je i kao predsednik Evropskog Saveta dolazio u našu zemlju i donosio dobr vesti čak i kada je postojala sumnja oko evropskog puta Srbije.

„Danas je Poljska izuzetni parner za Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da su bilateralni odnosi „naše dve države“ uvek bili dobri.

Kako je rekao, mali broj ljudi u Srbiji razume koliko je značaj Poljske danas veći nego ranije.

„Ja sam zamolio predsednika Tuska da nam pomogne u sferi inovacija, biotehnologija i biokampova i da počnemo da radimo zajedno“, reko je predsednik Srbije.

On se zahvalio i grčkom premijeru Kirjakosu Micotakisu koji je juče posetio Srbiju.

„Oni su mi preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva Srbije u EU i otvorili su nove vidike i neku novu nadu, gde je moguće da očekujemo, ne bi da kažem ubrzanje, ali neku drugačiju vrstu odnosa sa EU“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa Tuskom podelio i činjenice o situaciji na Kosovu i Metohiji i dodao da nije davao „svoje političke ocene, već samo činjenično stanje“.

„Zahvalan sam Tusku što me je saslušao, a slušao sam i ja njega, a pošto je on kriv što nisam u Kazanju, na samitu BRIKS, onda je i on želeo da me sasluša, jer naravno neću da krijem, premijer Tusk bi želeo da vidi punu usklađenost sa evropskim deklaracijama, odnosno sa sankcijama Ruskoj federaciji“, rekao je Vučić i istakao da je Srbija pružila veliku humanitarnu podršku Ukrajini.

Poljski premijer se najpre obratio na srpskom jeziku i rekao da Poljska podržava evropski put Srbije, te da bez Srbije EU nije kompletna.

„Podržavamo regionalnu saradnju, a naročito inicijativu Otvoreni Balkan, kao i Berlinski proces“, rekao je Tusk i dodao da su za Poljsku veoma važni bilateralni odnosi sa Srbijom, a „naročito jačanje ekonomske saradnje“.

On je naglasio da mu je Vučić rekao da bi voleo da vidi Srbiju u EU, te da je izrazio i podršku otvaranju pregovora sa Albanijom i Crnom Gorom, jer kako mu je Vučić rekao „kada imaš uspešne komšije, uspešan je ceo region“.

„Isto sam govorio i mislio o mestu Srbije u Evropi i poljsko-srpskom prijateljstvu i pre mnogo godina“, rekao je Tusk.

Poljski premijer je istakao i da će za vreme predsedavanja Poljske EU proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom biti prioritet.

„Želeo bih da odam priznanje Srbiji za veliki doprinos u pružanju pomoći Ukrajini“, naglasio je Tusk i dodao da mu je drago da što može da razgovara sa predsendikom Srbije, iako se ne slažu po određenim pitanjima.

On je rekoa da i Srbija i EU imaju isti interes, i da zbog toga „nema nikakvih razloga da se tu pojavljuju konflikti i sporovi koji se ne mogu rešiti“.

„Hvala Vam za taj gest, znam da to nije bilo lako i da si, moj dragi prijatelju, se opredelio za razgovor sa mnom iako si imao vrlo atraktivnu političku ponudu u isto vreme, to zaista visoko cenim“, rekao je Tusk i dodao da je veoma zadovojan zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari