Tužilaštvo Haškog tribunala će na prvom pojavljivanju haškog optuženika Ratka Mladića pred sudijama ovog međunarodnog suda zastupati glavni tužilac Serž Bramerc, saznaje Danas. Bramerc je prisustvovao i na prvom pojavljivanju haškog optuženika i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Istu praksu imala je svojevremeno i tadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte, koja je u početku zastupala optužnicu protiv bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Kasnije je vođenje postupka preuzeo britanski tužilac Džefri Najs.


Beogradski advokat Aleksandar Aleksić zastupaće Mladića tokom njegovog prvog pojavljivanja pred sudijom Haškog tribunala, saopštio je Haški tribunal. Aleksića je na to mesto postavio Tribunal zato što Mladić još nije odredio ko će mu biti advokat, a zastupaće Mladića samo na izjašnjavanju o krivici. Aleksić trenutno pred Haškim tribunalom brani Stojana Župljanina, optuženog za zločine nad nesrbima u BiH 1992, kada je on bio šef policije u Banjaluci. Ranije je Aleksić zastupao generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića, nepravosnažno osuđenog na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999.

Nerma Jelačić potvrdila je za Danas da se advokat Aleksić u sredu sastao sa Ratkom Mladićem u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu.

– Mladić nije imao primedbi da ga advokat Aleksić zastupa na prvom pojavljivanju pred Tribunalom – navodi Jelačić. Ona nije mogla da odgovori koliko je taj razgovor trajao, niti u kakvom je zdravstvenom stanju Mladić.

Mladić može odlučiti da se tokom današnjeg pojavljivanja izjasni o krivici, a može odabrati i da to izjašnjavanje odloži za mesec dana. Na tom saslušanju jedan od sudija – Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike, pozvaće Mladića da potvrdi svoj identitet, pitaće ga da li je pročitao optužnicu i da li razume njene navode. Sudija će zatim optuženog upitati i da li želi da se izjasni o krivici po navodima optužnice. Odlaganje izjašnjavanja o krivici za mesec dana uobičajena je praksa pred Tribunalom, budući da optuženi često ne žele da kažu da li se osećaju krivim ili ne dok sami ne odaberu advokata.

Danas saznaje da bi Ratka Mladića u nastavku procesa mogao da zastupa američki advokat Džonatan Levi, koji je svojevremeno pomagao i odbrani haškog optuženika Vojislava Šešelja.

„Zabrinuti smo za sudbinu generala Mladića i protestujemo zbog njegovog hitnog prebacivanja u Haški tribunal. Ova travestija pravde mora biti odmah zaustavljena, jer je velika verovatnoća da će Mladiću biti ugrožena osnovna ljudska prava“, navodi se u pismu advokata Levija. Kako se dodaje, Haški tribunal je pao na ispitu uspostavljanja pravde i u Miloševićevom, ali i u Šešeljevom slučaju.

Vorlik: Preostao još Goran Hadžić

Beograd – Ambasadorka Sjedinjenih Država u Srbiji Meri Vorlik ocenila da je hapšenje i izručenje Ratka Mladića „veoma važan momenat“ za Srbiju i sve žrtve u Srebrenici i ostatku BiH. Vorlik je zahvalila predsedniku Borisu Tadiću, vladi i Akcionom timu za saradnju sa Hagom „koji su bili veoma posvećeni osiguranju tog hapšenja i izručenja“. „Znam da Srbija ostaje posvećena tome da učini sve što može i ispuni do kraja svoje obaveze prema Tribunalu“, navela je Vorlik. Ona je dodala da je veoma važno i da preostali haški optuženik Goran Hadžić bude izveden pred lice pravde. I. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari