Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Radoičića, za napad u Banjskoj 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

U napadu u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra 2023. oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa severa Kosova, za koga se veruje da se nalazi u Srbiji.

Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Radoičića, za napad u Banjskoj 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Istragu o napadu u Banjskoj vode kosovski i srpski pravosudni organi, ali do ovog časa nijedna strana nije podigla optužnicu.

U pritvoru na Kosovu se nalaze tri osobe koje su uhapšene tokom napada u Banjskoj.

Izvori RSE u Specijalnom tužilaštvu Kosova su sredinom jula naveli da je priprema optužnice u završnoj fazi, te da će „istraga u slučaju Radoičića dobiti konačni epilog“. Naveli su i da se podizanje optužnice ne očekuje pre jeseni.

Za Radoičićem je raspisana i međunarodna Interpol poternica na zahtev Kosova putem Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Istragu o napadu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je putem EULEX-a (Misija Evropske unije za vladavinu prava) zatražilo informacije od Kosova o slučaju Banjska.

Međutim, Ministarstvo pravde Kosova 14. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da je taj zahtev odbijen.

Ministarstvo pravde Kosova je u odgovoru za RSE ranije navelo da je zahtev Srbije u suprotnosti sa nekoliko tačaka Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji, te da „samo kosovski pravosudni organi imaju nadležnost da sude u slučajevima koji su počinjeni na teritoriji zemlje“.

Dodaje se i da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, na zahtev upućen u oktobru prošle godine, „za predaju zločinaca kako bi bili privedeni pravdi u Republici Kosovo“.

Ovo ministarstvo je zatražilo i međunarodnu istragu o, kako se navodi, „bazama za obuku terorista na području Srbije, umešanosti Srbije u finansiranje i snabdevanje terorista oružjem“.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom uslovio predajom Milana Radoičića kosovskim pravosudnim organima.

„Sve dok su Radoičić i njegova grupa slobodni i zaštićeni u Srbiji, nema poverenja u dijalog o normalizaciji odnosa“, rekao je Kurti krajem juna.

Državni vrh Srbije je u nekoliko navrata negiralo bilo kakvu umešanost u napad u Banjskoj.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj i nekoliko puta pozvala vlasti u Srbiji da pozovu na odgovornost sve učesnike napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari