Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je juče da je napredak u saradnji Srbije s Tribunalom „prilično spor“ i izrazila zabrinutost da neće dovesti do „pozitivnog ishoda“, odnosno hapšenja preostalih begunaca.
Del Ponteova je ponovila da će ovog meseca EU dostaviti sveobuhvatnu procenu saradnje Srbije s Tribunalom.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je juče da je napredak u saradnji Srbije s Tribunalom „prilično spor“ i izrazila zabrinutost da neće dovesti do „pozitivnog ishoda“, odnosno hapšenja preostalih begunaca.
Del Ponteova je ponovila da će ovog meseca EU dostaviti sveobuhvatnu procenu saradnje Srbije s Tribunalom.
– Tokom mojih poslednjih poseta Beogradu, svi s kojima sam se srela, i na političkom i na operativnom nivou, uveravali su me da je Beograd posvećen da u potpunosti sarađuje s Tribunalom. Pozdravila sam tu proklamovanu posvećenost. Međutim, premda smo u poslednja četiri meseca videli neke rezultate, napredak je prilično spor – naznačila je Del Ponteova u pisanoj izjavi.
U izjavi, koju je novinarima pročitala njena predstavnica Olga Kavran, tužiteljka konstatuje da od vlasti Srbije „još čeka dokumente, od kojih je neke zatražila prošle godine“, kao i da su optuženi Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić još na slobodi.
– Ja sam sve više zabrinuta da ovako spor napredak možda neće dovesti do pozitivnog ishoda. Zbog toga želim da ovom prilikom pozovem vlasti u Beogradu da preduzmu efikasniju akciju ka punoj saradnji s Tužilaštvom – podvukla je Del Ponteova.
Ona je naglasila da „pre svega četvorica preostalih begunaca, a naročito Ratko Mladić, moraju biti pronađena i uhapšena“, ali i da svi dokumenti, koje je Tribunal tražio, moraju biti odmah dostavljeni.
– Konačno, ja tražim i pun i bezuslovni pristup traženim vladinim arhivama – precizirala je Del Ponteova.
Tužiteljka je upozorila da bi odlaganje ispunjenja tih obaveza Beograda ugrozilo uspešno okončanje mandata suda, ali i „neizbežno dovelo u pitanje volju i sposobnost Srbije da ispuni obećanje da će u potpunosti sarađivati s Tribunalom“.
– Ja se nadam da će vlasti u Beogradu učiniti sve što mogu da poštuju svoju izražena obećanja i ispune svoje obaveze prema Tužilaštvu tako što će u potpunosti sarađivati s Tribunalom – zaključila je Del Ponteova.
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić odbacio je kritike Karle del Ponte.
– I u pogledu saradnje na lociranju preostalih haških optuženika i dostavljanja dokumentacije Srbija je ostvarila značajan napredak i pokazala apsolutnu odlučnost da sve što je potrebno Tribunalu bude dostupno – rekao je Ljajić agenciji Beta.
On je istakao da je Srbija u poslednja četiri meseca učinila niz operativnih mera i aktivnosti na lociranju preostalih haških begunaca i dostavila Haškom tužilaštvu 2.800 dokumenata na 19.500 stranica što je, kako je ocenio, više nego ikada.
– Praktično nemamo zaostalih zahteva i sve zahteve koji pristižu rešavamo u redovnom postupku – kazao je Ljajić dodavši da je problem što za neka dokumenta i zahteve ne postoje materijali jer su uništeni i to su „sporadični slučajevi“. Ljajić je naglasio su sve arhive dostupne haškim istražiteljima i zbog toga svaka ocena da Srbija ne sarađuje sa sudom u Hagu nema osnova.
Del Ponteova bi, kako je naveo Ljajić, oko 15. oktobra trebalo da podnese EU izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom i izrazio očekivanje da će biti „mnogo izbalansiraniji“ od njene jučerašnje izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari