Vesić stigao i na Tviter: Optužili ga da je kupio nalog i pratioce 1Goran Vesić Foto: FoNet/ Milica Vučković

Aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je odnedavno i zamenika šefa izbornog štaba naprednjaka Aleksandra Vučića, postao je aktivan na društvenoj mreži Tviter ali tviteraši su Vesića ubrzo optužili da je tviter nalog zapravo „kupio“ i time dobio razvijenu mrežu pratilaca.

U jeku početka izborne kampanje, šef izbornog štaba SNS predstavio se korisnicima društvene mreže Tviter sa novog naloga video obraćanjem.

„Dobro veče, Ja sam Goran Vesić, a ovo je moje prvo obraćanje preko Tvitera. Ovde sam da odgovorim na vaša pitanja, kao i da vodimo diskusiju o važnim temama“, napisao je Vesić na novom profilu.

Da taj profil i nije tako nov, iskusni tviteraši su vrlo brzo uočili pa su počele da stižu i kritike na Vesićev račun da je zapravo „kupio“ tviter nalog sa već razvijenom mrežom pratilaca, a posebno je privuklo pažnju što se među tim pratiocima nalaze i oni koji nisu naročiti fanovi Vesićevog lika i dela.

Na samom profilu koji je Vesić navodno preuzeo piše da je otvoren u decembru 2018. godine, a pored toga mnogi su se začudili kako Vesić baš njih prati, te su tviteraši počeli da istražuju i došli do zaključka da je Vesić kupio nalog koji je ranije nosio naziv “Dzoni Bi Gud” i bio  posvećen bendu Azra i njihovom frontmenu Branimiru Džoniju Štuliću.

Preuzimanje profila nije moglo da prođe sasvim glatko jer je Vesića neko preduhitrio i na tviteru već otvorio nalog sa nadimkom pod kojim je Vesić stekao popularnost na društvenoj mreži TikTok – “Sićve011”. Vesiću je onda preostalo da se „snađe“ tako što je zamenio nulu velikim slovom „O“ ali pojedini pratioci su ga već kritikovati zbog toga.

Originalni Vesićev nadimak sa TikToka je uzeo korisnik koji se predstavlja kao “Književnik iz Beograda“ koji je zbog toga dobio podršku kritički nastrojenih tviteraša.

Nalozi Gorana Vesića na društvenim mrežama u poslednjih nekoliko meseci poslati su prava atrakcija, a Vesić jedan od glavnih „influensera“ među naprednjacima koji se javnosti predstavljaju na ovaj način.

Najviše pažnje javnosti izazvala je njegova pojava na društvenoj mreži „za mlade“ – TikToku gde je Vesić pokušao da se predstavi u nešto neformalnijem izdanju što je izazvalo lavine komentara, uglavnom negativnih i sa podsmehom ali mu donelo i milionski auditorijum.

Mnogi su pojavu Vesića na mrežama tumačili kao marketinški pokušaj izmene imidža – i to ne naročito uspešan, i tumačili su njegove objave u svetlu ranijih istraživanja javnog mnjenja prema kojima Vesić ima loš rejting među glasačima SNS.

Ipak, Vesića i tim ljudi koji vodi njegove naloge, kritike nisu omele u ovim aktivnostima, a u susret predstojećim izborima ime Gorana Vesića osvanulo je i na društvenoj mreži Tviter.

Ovo je posebno zanimljivo jer su korisnici Tvitera u Srbiji koji prate politička dešavanja uglavnom opoziciono i kritički nastrojeni prema vlasti te se smatra da glavna ciljna grupa vladajuće SNS, čiji je Vesić deo, uopšte i nije na Tviteru, već koristi većinom Fejsbuk i Instagram.

Vesić je pokušao da osvoji upravo one društvene mreže na kojima glasačko telo SNS nije naročito aktivno.

Inače, trgovina nalozima na društvenim mrežama nije neuobičajena stvar već može biti unosan biznis, ali biznis kojim se uglavnom bave influenseri koji prodaju naloge i kompanije i proizvodi koji ih kupuju kako bi lakše došli do novih korisnika i klijenata.

Za političare i nije baš uobičajeno da na ovakav način stiču nove sledebenike i poverenje glasača.

Povodom pokretanja aktivnosti na tviteru, sam Goran Vesić rekao je da će #političari i stranke koji ne razumeju značaj društvenih mreža postati prošlost“, kao i političari koji svoje obraćanje i način komunikacije ne prilagode generacijama koje dolaze.

„Smejali su se mom TikToku, a sada posle skoro 11 miliona pregleda koliko imam nije baš tako. Od danas ima zvaničan Tviter nalog @sicve011. Ove nedelje krećem sa emitovanjem uživo mojih aktivnosti i događaja preko mreža kako bi građani u svakom trenutku znali šta radim i mogli da postavljaju pitanja i dobiju odgovore. Inače, ceo grad ima broj mog mobilnog telefona i mogu da me zovu za svaki problem pa eto prilike da moj rad prate uživo“, rekao je Vesić pre nekoliko dana.

Novinari Danasa pokušali su da stupe sa Vesićem u kontakt na poznati broj mobilnog telefona kako bismo dobili objašnjenje za navode da je kupio tviter nalog, ali od Vesića odgovor nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari