Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije demantovale su navode pojedinih medija koji su minulog vikenda saopštili da su lideri DSS i SRS Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj postigli sporazum o formiranju zajedničke vlade u kojoj je DSS-u zagarantovano mesto premijera i ministarstva ekonomije, pravde i ministarstvo za Kosovo i Metohiju, pozivajući se na informaciju koju je u Demokratsku stranku doneo jedan visoki funkcioner DSS.

Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije demantovale su navode pojedinih medija koji su minulog vikenda saopštili da su lideri DSS i SRS Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj postigli sporazum o formiranju zajedničke vlade u kojoj je DSS-u zagarantovano mesto premijera i ministarstva ekonomije, pravde i ministarstvo za Kosovo i Metohiju, pozivajući se na informaciju koju je u Demokratsku stranku doneo jedan visoki funkcioner DSS.
Komentator NIN-a Dragan Bujošević za Danas ističe da se ne može unapred znati da li sporazum DSS-SRS postoji, ali da postoji niz posrednih dokaza koji govore u prilog tome da je takva vrsta koalicionog aranžmana sasvim izvesna.

Predmet spora

Prema tvrdnjama beogradske štampe, vrhu Demokratske stranke je predočeno da je sporazum Koštunice i Šešelja potpisan još pre raspisivanja parlamentarnih izbora i on je bio „osnova i garancija premijeru Koštunici da može da raspusti vladu, imajući pred sobom čvrst dogovor o budućoj koaliciji“. U sporazumu, navodno, piše i da je, osim premijerskog mesta za Koštunicu, Ministarstvo ekonomije garantovano Predragu Bubalu, Ministarstvo pravde Zoranu Lončaru, a Ministarstvo za KIM Slobodanu Samardžiću. Sporazumom je utvrđena i podela ministarskih mesta u okviru SRS, kojima bi pripala ministarstva sile. Tako bi Milorad Mirčić zamenio Dragana Jočića na čelu Ministarstva policije, dok bi general Delić preuzeo Ministarstvo odbrane. Ovim sporazumom je, navodno, precizirano i dogovoreno da ce buduća vlada „zatražiti od Tribunala u Hagu da Šešelju garantuje iste beneficije kakve je imao Ramuš Haradinaj, mogućnost da se brani sa slobode i da se za to vreme bavi politikom“. Cilj ovog sporazuma je, navodno, i da se predsednik Srbije Boris Tadić smeni uz pomoć nove skupštinske većine i da njegovu funkciju preuzme u jednom trenutku Vojislav Šešelj. Dok Šešelj ne bude u mogućnosti da preuzme funkciju predsednika, na toj funkciji bi se nalazio Tomislav Nikolić, koji bi, kao predsednik Skupštine Srbije, bio i vršilac dužnosti predsednika Srbije.

– Ne verujem da postoji konkretan papir s ovim sporazumom, ali postoji mnoštvo naznaka koje potvrđuju da je DSS faktički odlučio da uđe u ovakvu koaliciju. Narodnjaci ne napadaju SRS, a Nikolić je takođe potvrdio mogućnost pravljenja ovakve koalicije. Takođe, najpre je rečeneo da nije bilo sastanka funkcionera DSS i SRS, da bi nedavno bilo potvrđeno da su razgovarali u stanu Aleksandra Vučića. Radikali su svesni ove prilike i zato su spremni da daju mandat Koštunici. Velimir Ilić otvoreno potvrđuje mogućnost pravljenja koalicije sa SRS, dok Koštunica ipak ne govori javno o ovoj koaliciji, jer je svestan da to može negativno uticati na kolebljive birače, koji bi glas za njega doživeli kao davanje podrške Šešelju. Priča o koaliciji DSS i SRS stoga odmaže DSS, a toga su svesni i mnogi u toj stranci – konstatuje Bujošević.
Potpredsednik SRS Dragan Todorović je za Danas rekao da je „ova priča deo prljave kampanje koje pojedini mediji vode protiv SRS“.
– Ovi navodi su u interesu kampanje DS i stranaka okupljenih oko nje. To samo pokazuje da koalicija oko DS nema nikakve šanse na predstojećim izborima i da su izgubili glavu, jer poraz na izborima za mnoge od njih neće značiti samo odlazak u opoziciju, nego i pred lice pravde, zbog pljački koje su vršili u proteklih osam godina. Ovo nema nikakavog uticaja na rejting SRS, već je pokušaj da se pričama o eventualnoj koaliciji DSS-SRS utiče na deo birača narodnjačke koalicije da ne glasaju za nju – istakao je Todorović.
Radikali su juče zatražili od DS da odgovori šta je sadržina „pakta Tadić-Solana-Čanak“ i upitali da li je istina da su se Tadić, Solana i Čanak „telefonsko-konferencijskom vezom“ dogovorili o priznavanju nezavisnosti Kosova i stvaranju uslova za secesiju Vojvodine. SRS je navela da je podatak o dogovoru dobila od „zabrinutih predstavnika DS“.
Portparol DSS Andreja Mladenović takođe je izjavio da sporazum DSS-SRS ne postoji i pozvao one koji ga poseduju da ga i objave, tvrdeći da je taj tekst napisao „NATO marinac Dragan Šutanovac“
Demokratska stranka je pozvala Koštunicu da javno kaže da li dogovor sa SRS „znači oslobađanje od odgovornosti lidera SRS-a Vojislava Šešelja i svih optuženih i osuđenih za ratne zločine, odustajanje od demokratskog opredeljenja i vraćanje u Šešeljevu politiku izolacije i konflikata“. U jučerašnjem saopštenju DS je ocenila da je zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić javnosti predočio „delove pakta Šešelj-Koštunica“. U saopštenju se navodi da je Nikolić u intervjuu jednom beogradskom dnevnom listu potvrdio da je „suština dogovora da Koštunica zadrži premijersku poziciju bez obzira na politiku te vlade i cenu koju građani treba da plate“. Nikolić je u pomenutom intervjuu rekao da će radikali ponuditi DSS da bira da li u eventualnoj zajedničkoj vladi žele premijersko mesto ili većinu resora. Iz DS navode da je Nikolić takođe potvrdio da se predviđa da se na „pučistički način, bez znanja predsednika Skupštine, zakaže sednica parlamenta na kojoj bi se, pod izgovorom brige za nacionalne ciljeve i energetski sporazum sa Rusijom, donele druge odluke iz pakta Šešelj-Koštunica, a iza čega stoji svest da nakon 11. maja SRS i DSS neće imati većinu“. „Pošto su koalicioni partneri iz SRS već rekli istinu javnosti, pozivamo Vojislava Koštunicu i DSS da prestanu da obmanjuju javnost i optužuju druge za paktove koji su sklapali i koji zarad njihovog opstanka na vlasti treba da unište Srbiju i svaku ekonomsku perspektivu“, navodi se u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari