U Čačku, dva i po meseca posle lokalnih izbora, zakazana konstitutivna sednica 1Foto: Katarina Pantelić

U Čačku, dva i po meseca posle lokalnih izbora, je za sutra zakazana konstitutivna sednica novog saziva lokalne Skupštine, što je udružena čačanska opozicija ocenila kao „nezakonito“.

Na dnevnom redu je verifikacija odborničkih mandata i izbor predsednika i zamenika Skupštine.

Gradska izborna komisija (GIK) prethodno je donela rešenje o dodeli odborničkih mandata za 75 odbornika, od kojih koalicija oko Srpske napredne stranke(SNS) ima 40, a pet opozicionih izbornih lista ukupno njih 34 .

Jedan odbornički mandat pripao je Ruskoj stranci koja je ranije najavila da će podržati SNS.

Udružena čačanska opozicija, koja je posle lokalnih izbora podnela više desetina žalbi na rezultate izbora, ocenjujući da su pokradeni, saopštila je da je konstitutivna sednica lokalne Skupštine zakazna „nezakonito“ i „ilegalno“.

U saopštenju se navodi da je održavanje konstitutivne sednice objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Čačka u sredu, 13. avgusta, a da su opozicioni odbornici poziv za sednicu dobili tek sutradan.

Opozicija je navela da u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima konstitutivna sednica mora biti zakazana deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli odborničkih mandata na veb-prezentaciji.

Dodaje se da u trenutku objavljivanja informacije o datumu održavanja konstitutivne sednice Skupštine Čačka, rešenja o dodeli odborničkih mandata, nakon što su istekli svi rokovi za prigovore i žalbe, nisu objavljena na veb prezentaciji GIK-a i RIK-a.

Smatraju da je ovakav način zakazivanja konstitutivne sednice ; ;još jedan dokaz da je vlast na sve spremna kako bi očuvala ;svoje pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari