U decembru poslanici usvojili 32 zakona 1

Tokom decembra narodni poslanici i poslanice proveli su ukupno 18 dana u plenumu i za to vreme usvojili 32 zakona. Od toga, šest zakona bili su međunarodni ugovori i sporazumi, sedam novi zakoni i 19 izmena i dopuna zakon.

Pet zakona doneto je po redovnom postupku dok je 27 usvojeno po hitnom postupku.

Među usvojenim zakonima je i Zakon o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa deficitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Većina opozicionih poslanika negodovala je zbog načina zakazivanja sednice, i tvrdila da nema dovoljno vremena za pripremu amandmana, budući da tekst zakona sa propratnim dokumentima ima preko 1.200 strana. Rapravu o budžetu obeležile su žustre rasprave, polemike, kritike, a izrečene su i opomene narodnim poslanicima.

Oštro se polemisalo i o amandmanima poslanika Srpske napredne stranke kojima se tražilo smanjenje plata Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, a koji na kraju nisu bili prihvaćeni.

Pored toga u decembru je usvojen i dugo najavljivani Zakon o stanovanju i održavanju zgrada. Zakonom je utvrđeno da, ukoliko se stanari međusobno ne dogovore, ko će biti upravnik zgrade onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije. Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima.

Tokom novembra održano je jedno javno slušanje. Odbor za zdravlje i porodicu organizovao je javno slušanje na temu “Uloga i značaj HPV imunizacije“.

Tokom decembra Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja izrekao je kazne za 8 osam narodnih poslanika. Novčane kazne izrečene su narodnim poslanicima Veroljubu Arsiću, Miroslavu Aleksiću, Aleksandru Martinoviću, Marku Đurišiću, Radoslavu Milojičiću, Saši Raduloviću, Zoranu Živkoviću i Nemanji Šaroviću. Ovo je prvi put u ovom sazivu da su novčane kazne izrečene poslanicima iz vladajuće stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari