Dve osobe teže su ranjene juče rano ujutro u napadu vatrenim oružjem na autobus koji je prevozio učesnike Festivala folklora u selu kod Kline, saopštila je juče Kosovska policijska služba. Kako se navodi, dvoje teže povređenih posle napada odmah je odvezeno u Regionalnu bolnicu u Klini odakle su hitno prebačeni u Urgentni centar KBC Priština, a njihovo zdravstveno stanje je i dalje veoma teško.

Dve osobe teže su ranjene juče rano ujutro u napadu vatrenim oružjem na autobus koji je prevozio učesnike Festivala folklora u selu kod Kline, saopštila je juče Kosovska policijska služba. Kako se navodi, dvoje teže povređenih posle napada odmah je odvezeno u Regionalnu bolnicu u Klini odakle su hitno prebačeni u Urgentni centar KBC Priština, a njihovo zdravstveno stanje je i dalje veoma teško. Policija je uhapsila jednu osobu zbog sumnjom da je bila uključena u napad na autobus i teško ranjavanje dvoje putnika, a istraga će biti nastavljena. Policija je saopštila da se napad dogodio sat posle ponoći kod sela Ćeskovo, u opštini Klina, a da je autobus prevozio učesnike Festivala folklora koji se održava u Klini.
Beograd – Fond za humanitarno pravo (FHP) – Kosovo, koji je pratio celi tok suđenja Florimu Ejupiju, ocenio je da je suđenje optuženom bilo u skladu sa standardima fer suđenja i da je sud izrekao pravičnu presudu kojom je zadovoljena pravda za žrtve. U saopštenju se podseća da je Međunarodno veće Okružnog suda u Prištini izreklo 6. juna Ejupiju presudu, kojom ga je osudilo na 40 godina zatvora zbog napada na autobus Niš-ekspresa u Livadicama pored Podujeva 16. februara 2001, u kojem je ubijeno 11 Srba i 46 povređeno. Napad na autobus Niš-ekspresa najteži je posleratni zločin prema kosovskim Srbima i u skladu s težinom krivičnog dela, Međunarodno sudsko veće je izreklo najstrožu kaznu, navodi se u saopštenju. „Imajući u vidu da međunarodna sudska veća u nadležnosti Unmika završavaju svoj mandat, izrečena presuda služiće kao standard u pogledu kažnjavanja počinilaca terorističkih dela prema pripadnicima etničkih manjina“, ocenio je FHP – Kosovo.
Zvečan – Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Zvečan juče je za predsednika izabran Dobrosav Dobrić (SRS), a za zamenika Ljubomir Radović iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije. Odlukom odbornika na čelu opštine i dalje će biti Dragiša Milović (DSS), a njegov zamenik Miodrag Acić. Izabrano je i petočlano opštinsko veće, a većinom glasova Milan Ivanović i Radoslav Janićijević izabrani su za predstavnike u budućem sastavu privremene skupštine KIM. Stojanka Petković, predstavnik G17 plus za KIM, izjavila je da ova stranka „ne želi da učestvuje u nelegitimnom stvaranju državnog tela kao što je skupština“. Ona se usprotivila i da u skupštini KIM bude Milan Ivanović, ocenivši da „SNV po broju osvojenih glasova nema pravo da delegira člana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari