Unmik je spreman da pruži neophodnu podršku Rusiji u pružanju humanitarne pomoći stanovništvu Kosova, ukoliko bude postojao zvaničan zahtev ruske strane, rekao je predstavnik Unmika Aleksandar Ivanko Interfaksu. On je, međutim, ukazao da do juče nikakav zahtev ruske strane Unmik nije dobio.

Unmik je spreman da pruži neophodnu podršku Rusiji u pružanju humanitarne pomoći stanovništvu Kosova, ukoliko bude postojao zvaničan zahtev ruske strane, rekao je predstavnik Unmika Aleksandar Ivanko Interfaksu. On je, međutim, ukazao da do juče nikakav zahtev ruske strane Unmik nije dobio. „O toj nameri Rusije saznali smo iz medija, i zato nikakve dodatne komentare sada ne možemo da damo“, dodao je Ivanko. Ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukičević rekao je juče Interfaksu da vlasti Srbije računaju da će ruska humanitarna pomoć pripasti pre svega nealbanskom stanovništvu na Kosovu, odnosno srpskom. Predsednik Rusije Vladimir Putin prekjuče je, reagujući na molbu srpske vlade, naložio vladi Rusije da reši pitanje pružanja humanitarne pomoći stanovništvu srpskih enklava na Kosovu, nezavisno od nacionalne pripadnosti.
Priština – Predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hašim Tači odbacili su juče bilo kakvu mogućnost podele Kosova. Oni su, komentarišući dokument srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, rekli da je taj i bilo koji drugi dokument, koji nudi podelu, neprihvatljiv za državu Kosovo. Ministar Slobodan Samardžić izjavio je da je Unmiku predložen sporazum o „stvaranju atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i kosovskih Albanaca na Kosovu“. Unmik je saopštio da je plan prosledio centrali u Njujorku, ali je prvi zamenik šefa Unmika Lari Rosin za britansku televizijsku mrežu Bi-Bi-Si izjavio da je za Unmik podela Kosova na bilo kojoj osnovi neprihvatljiva.
Kragujevac – Nebojša Vukomanović, teško ranjen u sukobima u Kosovskoj Mitrovici 17. marta, više nije neposredno životno ugrožen, rekao je juče neurohirurg kragujevačke bolnice Miroslav Vujadinović. Doktor je za agenciju Beta rekao da Vukomanović „pokazuje dobre znake poboljšanja i povratak svesti“. Vukomanović je ranjen u glavu tokom sukoba Srba sa pripadnicima Unmik policije i Kfora 17. marta u severnoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari