Pet albanskih političkih partija, koje su zastupljene u skupštinama opština Preševo i Bujanovac, još nisu postigle konačan dogovor o formiranju zajedničke koalicije za učestvovanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. Na pregovorima o formiranju zajedničke koalicije insistira Partija za demokratsko delovanje čiji je lider Riza Halimi u prošlom mandatu bio i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, u ime „Koalicije Albanaca preševske doline“ koju je pored PDD činila i Demokratska unija doline Skendera Destanija.

Pet albanskih političkih partija, koje su zastupljene u skupštinama opština Preševo i Bujanovac, još nisu postigle konačan dogovor o formiranju zajedničke koalicije za učestvovanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. Na pregovorima o formiranju zajedničke koalicije insistira Partija za demokratsko delovanje čiji je lider Riza Halimi u prošlom mandatu bio i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, u ime „Koalicije Albanaca preševske doline“ koju je pored PDD činila i Demokratska unija doline Skendera Destanija. Iako je PDD ostavila sredu kao poslednji rok za izjašnjavanje jer, prema rečima Rize Halimija, „moraju se početi pripreme za izbore“, potencijalni koalicioni partneri odlažu konačno izjašnjavanje o tome da li će ući ili neće u koaliciju s Partijom za demokratsko delovanje. Lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, koji je i predsednik opštine Preševo, rekao je za Betu da ta partija još nije odlučila da li će učestvovati na parlamentarnim izborima. „Ni do danas se nismo konačno odlučili, Halimi može da ostavlja rokove samo u svojoj partiji a ne i nama, ali mogu da kažem da u Demokratskoj partiji Albanaca ne postoji raspoloženje da se izađe na izbore, jer se nimalo nije promenila politička klima od prošle godine“, izjavio je Mustafa. Ni Pokret za demokratski progres još nije doneo konačnu odluku o tome da li će učestvovati na izborima kao član koalicije sa PDD, ali, kako je za Betu izjavio Jonuz Musliu, „u partiji preovladava raspoloženje da se ne izađe na parlamentarne izbore“. Lider Demokratske unije doline Skender Destani kazao je da tek treba da usledi konačna odluka posle još jednog sastanka s Rizom Halimijem, ali u toj partiji „postoji volja da se učestvuje na parlamentarnim izborima“.
Beograd – Pokret Moja Srbija nastupiće samostalno na izborima za sva tri nivoa vlasti – izjavio je juče lider te inicijative Branislav Lečić. Lečić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će Pokret Moja Srbija preći cenzus za ulazak u parlament i dodao da u tom pokretu nisu razmišljali o eventualnoj postizbornoj podršci nekoj političkoj opciji.
Beograd – Predsedniku Srbije Borisu Tadiću juče popodne je dostavljen Predlog sporazuma sa Unmikom koji je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić predao predstavnicima Unmika, potvrđeno je Beti u kabinetu predsednika Srbije. Kako je rečeno, taj predlog je juče ujutro dobilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je zatim dokument uputilo Tadiću. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardždić je Predlog sporazuma predao zameniku šefa Unmiku Lariju Rosinu u nedelju uveče u Gračanici. Dostavljanju predloga juče su prethodile informacije iz Tadićevog kabineta da predsednik Srbije nije bio upoznat ni sa sadržinom ni s postojanjem plana.
Kosovska Mitrovica – Regionalni predstavnik Unmika u Kosovskoj Mitrovici Džerald Galuči podneo je ostavku i trenutno se nalazi u inostranstvu, saznaje KIM radio iz međunarodnih izvora iz Prištine. „Galuči je podneo ostavku jer ima različit pogled u odnosu na Prištinu na situaciju u Kosovskoj Mitrovici, kada je u pitanju politika međunarodne zajednice i odnos prema problemima u ovom gradu“, rekao je KIM radiju neimenovani diplomata iz Prištine. Portparol Unmika Aleksandar Ivanko nije hteo da komentariše vest o ostavci Džerarda Galučija. On je za KIM radio rekao da je to unutrašnje pitanje UN. Regionalni predstavnik Unmika u Kosovskoj Mitrovici i bivši diplomata Stejt departmenta, Džerard Galuči je u Kosovskoj Mitrovici angažovan od 2004.
Kosovska Mitrovica – Osumnjičeni za ratni zločin u selu Vitomirica kod Peći Momčilo Jovanović, sproveden je u zatvor u Prištini, iako mu je međunarodni sudija pre tri dana odredio kućni pritvor, saopštio je juče advokat Ljubomir Pantović. On je agenciji Beta rekao da je međunarodni sudija Lolita Dumlao pre četiri dana Jovanoviću odredila kućni pritvor i tom prilikom odbacila zahtev međunarodnog tužilaštva da mu se odredi tridesetodnevni pritvor. Jovanović je preksinoć prebačen u Okružni zatvor u Prištini, bez obzira na to što nije prekršio pravila o kućnom pritvoru, niti su se izmenile okolnosti u tom slučaju, kazao je advokat. Pantović je ustvrdio da je tužiteljka Mari Bamije prekjuče, obrazlažući zahtev, rekla da je Jovanovićev izlazak iz pritvora izazvao veliki problem o kojem je obaveštena i kancelarija šefa Unmika. Jovanović je uhapšen 12. marta kada je u organizaciji Danskog saveta za izbeglice u okviru programa „idi vidi“ obilazio svoju kuću u selu Vitomirica kod Peći. Bivše komšije Albanci su ga po dolasku u selo prijavile da je tokom rata 1999. učestvovao u ubistvu njihovih sunarodnika. Jovanović s porodicom od 1999. živi u Aranđelovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari