Performansom u okviru kojeg je izvedeno javno suđenje međunarodnoj zajednici danas je ispred Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici nastavljen protest radnika pravosudnih organa srpske nacionalnosti. Zbog blagonaklonog odnosa prema privremenim kosovskim institucijama posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, najviši zvaničnici UN i Unmika simbolično su osuđeni na doživotnu robiju bez prava žalbe.

Performansom u okviru kojeg je izvedeno javno suđenje međunarodnoj zajednici danas je ispred Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici nastavljen protest radnika pravosudnih organa srpske nacionalnosti. Zbog blagonaklonog odnosa prema privremenim kosovskim institucijama posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, najviši zvaničnici UN i Unmika simbolično su osuđeni na doživotnu robiju bez prava žalbe. Protest sudija, tužilaca i ostalih zaposlenih u pravosudnim institucijama biće nastavljen. Radnici srpske nacionalnosti zahtevaju povratak u zgradu u kojoj nisu od 11. avgusta 1999.
Kosovska Mitrovica – Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici poručili su i juče svetu, sa protestnog skupa, održanog 16. put za redom, da se ne mire sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti KIM. „Ovde smo da rečima sačuvamo ono što je vekovima bilo i ostaće naše, naše Kosovo i Metohiju. Ne tražimo tuđe, ali ne damo ni svoje“, poručeno je sa mirnog protesta na Trgu Braće Milić kod glavnog mosta na Ibru. Na mitingu je pročitan i prvonagrađeni rad studenta Prištinskog univerziteta Jovane Đedović, na temu „Kosovo je najskuplja srpska reč“.
Kragujevac – Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su juče Deklaraciju kojom se ne priznaje jednostrano proglašena nezavisnost KIM. U tekstu Deklaracije, između ostalog, navodi se da kragujevačka Skupština daje punu podršku aktivnostima državnog vrha Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u njenim međunarodno priznatim granicama. Na inicijativu odbornika DSS, ovdašnji lokalni parlament juče je odlučio da grad Kragujevac ubuduće sredstvima iz budžetske rezerve pomaže jednu od kosovskih opština. Odluka o tome koju će kosovsku opštinu Kragujevac pomagati biće doneta u dogovoru s Ministarstvom za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari