Pokret Samoopredeljenje juče je obeležio godišnjicu protesta u Prištini na kojem su tokom intervencije međunarodne policije život izgubila dvojica demonstranata, a 80 ih je povređeno. Pokret je organizovao komemorativnu akademiju za Mona Baljaja i Arbena Dželadinaja koji su podlegli ranama dan posle protesta 10.

Pokret Samoopredeljenje juče je obeležio godišnjicu protesta u Prištini na kojem su tokom intervencije međunarodne policije život izgubila dvojica demonstranata, a 80 ih je povređeno. Pokret je organizovao komemorativnu akademiju za Mona Baljaja i Arbena Dželadinaja koji su podlegli ranama dan posle protesta 10. februara 2007. Albin Kurti, lider Samoopredeljenja rekao je juče da se zvaničnici Unmika, međunarodni policajci, sudije i ostali ne povinuju zakonima na Kosovu i da „više od dva miliona građana Kosova ne može da izrazi svoju volju za slobodom“. On je kritikovao kosovske političare koji su prihvatili Ahtisarijev plan, jer će „proglašenje nezavisnosti Kosova biti de fakto proglašenje tog plana koji predstavlja veoma visoku cenu za polovičnu nezavisnost Kosova“. Aktivisti Samoopredeljenja posetili su i grobove dvojice poginulih.
Račak – Ubistvo 45 kosovskih Albanaca u selu Račak pre devet godina jeste podsetnik zašto Kosovo zaslužuje nezavisnost – izjavio je nekadašnji šef Verifikacione misije na Kosovu Vilijam Voker, čiji je izveštaj, između ostalog uticao na odluku NATO da 1999. bombarduje SR Jugoslaviju. „Tadašnje vlasti SRJ tvrdile su da su 15. januara 1999. u Račku ubijeni teroristi. Račak svakako nije bio izolovan incident. To se događalo svuda na Kosovu“, rekao je Voker po povratku na brdo na kojem se nalazio pre devet godina kada je izvestio o događajima u Račku. Voker veruje da se „ne bi razgovaralo o nezavisnosti“ da tadašnji predsednik Slobodan Milošević nije odbacio zahtev Zapada da smanji radikalne napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari