Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov demantovao je da bi moglo doći do susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog rukovodstva. „U stalnom smo kontaktu, ali susreti u skorije vreme nisu planirani“, kaže Lavrov, dodajući da nije planirana ni skora poseta Putina Beogradu. Ruski mediji su najavili da bi Putin, koji će u Bugarskoj boraviti 17.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov demantovao je da bi moglo doći do susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog rukovodstva. „U stalnom smo kontaktu, ali susreti u skorije vreme nisu planirani“, kaže Lavrov, dodajući da nije planirana ni skora poseta Putina Beogradu. Ruski mediji su najavili da bi Putin, koji će u Bugarskoj boraviti 17. i 18. januara, sa srpskim rukovodstvom mogao da u Beogradu potpiše gasni aranžman.
Prag – Češka opozicija kritikuje ministra inostranih poslova Karela Švarcenberga zbog toga što je u ponedeljak posetio Prištinu i kao prvi šef diplomatije članice EU razgovarao s novim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem o nezavisnosti Kosova. Potpredsednik Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Libor Rouček optužio je češku vladu da takvim potezima „ide protiv istorije i interesa vlastitog naroda“.
Podgorica – Potpredsednik američkog Instituta za mir Danijel Server ocenio je da zemlje regiona treba da priznaju nezavisnost Kosova, jer je ona „neizbežna“.
Server je u intervjuu za podgoričku Republiku rekao da vlasti u Prištini neće jednostrano proglasiti nezavisnost, već da će „biti doneta usaglašena deklaracija iza koje će biti međunarodna zajednica“.
Bujanovac – Bez obzira na razne izazove koji postoje i u Makedoniji i na jugu Srbije stanje ipak stabilno. Postoje manje kriminalne grupe koje se povremeno organizuju, ali to još ne ugrožava bezbednost i ubeđeni smo da to ne može dugotrajnije da ugrozi mir i bezbednost u ovom regionu – izjavio je juče ministar odbrane Dragan Šutanovac u Bujanovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari