Udruženje raseljenih Srba i Crnogoraca s Kosova i Metohije „Zavičaj“, sa sedištem u Kragujevcu, upozorilo je juče kosmetske prognanike da 2. decembra ističe rok za podnošenje zahteva za povraćaj poljoprivrednog i komercijalnog zemljišta na Kosovu. „Kosovski sudovi se proglašavaju nenadležnim za rešavanje zahteva za povraćaj imovine raseljenim i upućuju nas da prava ostvarujemo posredstvom Kosovske poverilačke agencije.

Udruženje raseljenih Srba i Crnogoraca s Kosova i Metohije „Zavičaj“, sa sedištem u Kragujevcu, upozorilo je juče kosmetske prognanike da 2. decembra ističe rok za podnošenje zahteva za povraćaj poljoprivrednog i komercijalnog zemljišta na Kosovu. „Kosovski sudovi se proglašavaju nenadležnim za rešavanje zahteva za povraćaj imovine raseljenim i upućuju nas da prava ostvarujemo posredstvom Kosovske poverilačke agencije. Nama je jasno da je tu reč o izgovoru, te smo spremni da pravo na uzurpiranu imovinu potražimo i ostvarimo i pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu“, poručuje Dosta Palić.
Priština – Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, ali krhka usled unutrašnjih i spoljnih uticaja, a u severnom delu Kosova deluju paralelne ilegalne strukture, piše juče prištinski dnevnik Koha ditore, pozivajući se na izveštaj MUP Kosova. „Na severu Kosova deluju ilegalne paralelne strukture, ne sprovode se zakoni na snazi, nedovoljno funkcionišu bezbednosne strukture Kosova i prisutan je strah tamošnjih građana za budućnost Kosova“, dodaje se u izveštaju pripremljenom za sednicu Skupštine Kosova, a u koji je Koha ditore imala uvid. U izveštaju se navodi da moguće tenzije u tom delu Kosova „mogu izazvati nestabilnost na celoj teritoriji zemlje, ali i u regionu“. Dodaje se da MUP ima saznanja da „jedan broj pripadnika bezbednosnih struktura iz Srbije deluje na severu Kosova u civilu“ i za sada imaju zadatak praćenja bezbednosne i ukupne situacije. MUP je naveo da rukovodstva opština na severu Kosova ne preduzimaju mere na onemogućavanju divlje gradnje i drugih nedozvoljenih radnji i da vrlo malo sarađuju sa institucijama kao što je Kosovska policijska sluzba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari