Učešće na kosovskim izborima odobreno je svima koji su podneli liste, odnosno za 97 stranaka i grupacija, rekao je juče portparol Centralne izborne komisije Arianin Osmani. Kako je Osmani izjavio za prištinske elektronske medije, učešće je odobreno svim strankama, građanskim inicijativama i pojedincima koji su najavili učešće na lokalnim i parlamentarnim izborima zakazanim za 17.

Učešće na kosovskim izborima odobreno je svima koji su podneli liste, odnosno za 97 stranaka i grupacija, rekao je juče portparol Centralne izborne komisije Arianin Osmani. Kako je Osmani izjavio za prištinske elektronske medije, učešće je odobreno svim strankama, građanskim inicijativama i pojedincima koji su najavili učešće na lokalnim i parlamentarnim izborima zakazanim za 17. novembar. Redosled na izbornim listama biće određen žrebom 4. oktobra. Odlukom šefa Unmika parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu će prvi put biti održani po proporcionalnom sistemu, s otvorenim listama, dok će se predsednici opština birati neposrednim glasanjem.
Beč – Tim Guldiman iz Švajcarske preuzeo je juče dužnost šefa misije OEBS na Kosovu, saopšteno je u bečkom sedištu OEBS. Ovo imenovanje obeležava Guldmanov povratak u OEBS, pošto je on bio šef misije OEBS u Hrvatskoj od 1997. do 1999. i rukovodio grupom OEBS za pomoć Čečeniji od 1996. do 1997. Guldiman na novoj poziciji nasleđuje Vernera Vnenda, koji je kao šef misije OEBS na Kosovu radio od 2005. Misija OEBS na Kosovu, najveća misija na terenu, osnovana je odlukom Stalnog saveta OEBS 1. jula 1999.
Priština – Kosovski mediji juče izveštavaju da je poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova Ragip Zekoli prebegao s porodicom u Belgiju, gde je i zvanično zatražio politički azil. Prema medijskim izveštajima, Zekoli je belgijskim vlastima rekao da je u poslednje vreme dobijao anonimne pretnje preko telefona i da se osećao nesigurnim na Kosovu. Zekoli je u Brisel otputovao 12. septembra sa ženom i kćerkom, a tamo se smestio kod brata koji u Belgiji radi od 1973.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari