Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk potpisao je odluku kojom se ovlašćuje Centralna izborna komisija da započne tehničke pripreme za održavanje izbora na Kosovu, saopštila je Misija UN na Kosovu. „Kao što je šef Unmika Joahim Riker rekao, pozicija Unmika je da demokratski proces na Kosovu treba da ide dalje“, rekao je Šuk i dodao da se pravni okvir za održavanje izbora privodi kraju i da će biti objavljen pre kraja avgusta.

Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk potpisao je odluku kojom se ovlašćuje Centralna izborna komisija da započne tehničke pripreme za održavanje izbora na Kosovu, saopštila je Misija UN na Kosovu. „Kao što je šef Unmika Joahim Riker rekao, pozicija Unmika je da demokratski proces na Kosovu treba da ide dalje“, rekao je Šuk i dodao da se pravni okvir za održavanje izbora privodi kraju i da će biti objavljen pre kraja avgusta. U saopštenju Unmika se navodi da će Riker u prvoj nedelji septembra objaviti datum održavanja izbora. „Važno je da se izbori ne kose s rezolucijom o konačnom statusu. Mi ćemo pratiti pregovarački proces veoma pažljivo u predstojećim mesecima“, izjavio je Šuk.
Priština – Komandant Kforove multinacionalne brigade istok Daglas Ehart odbacio je juče tvrdnje pojedinih srpskih zvaničnika da NATO forimira državu na Kosovu, prenose prištinski elektronski mediji. „NATO nema nameru da na Kosovu formira državu jer je ovde u mirovnoj misiji. U procesu definisanja statusa Kosova angažovane su Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD“, rekao je Ehart na konferenciji za novinare u Gnjilanu. Ehart je naveo da Kfor ima veoma dobre odnose s oružanim snagama Srbije. „Ne vidim rizik od narušavanja ovih odnosa, bez obzira na to kakav će biti finalni status Kosova“, rekao je komandant Kforove multinacionalne brigade Istok. Ehart je naglasio da će snage NATO nastaviti da garantuju mir i bezbednost tokom pregovora o statusu Kosova. „Garantovaćemo bezbednost i tokom i posle pregovora o statusu. Čekamo završetak procesa pregovora o statusu i mislimo da bi trebalo proces završiti što pre“, rekao je američki general.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari