Novoimenovani ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter doputovao je juče u Beograd da bi preuzeo dužnost, saopštila je ambasada SAD i prenela zadovoljstvo novog ambasadora ovim postavljenjem, koji je izrazio odlučnost da radi na jačanju odnosa između SAD i Srbije. „Naš zadatak je da radimo tako da Srbija postane prosperitetna, bezbedna, demokratska zemlja, u potpunosti integrisana u evroatlantske institucije“, naglasio je Manter.

Novoimenovani ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter doputovao je juče u Beograd da bi preuzeo dužnost, saopštila je ambasada SAD i prenela zadovoljstvo novog ambasadora ovim postavljenjem, koji je izrazio odlučnost da radi na jačanju odnosa između SAD i Srbije. „Naš zadatak je da radimo tako da Srbija postane prosperitetna, bezbedna, demokratska zemlja, u potpunosti integrisana u evroatlantske institucije“, naglasio je Manter. „Posvećeni smo cilju da pomognemo Srbiji da dostane deo celovite, slobodne i mirne Evrope“, istakao je novi američki ambasador. Manter je položio zakletvu, kao novi ambasador SAD u Srbiji, 26. jula ove godine. Pre stupanja na dužnost ambasadora u Beogradu, Manter je bio zamenik šefa misije u ambasadama SAD u Pragu i Varšavi i obavljao je funkciju prvog vođe Tima za obnovu u Mosulu u Iraku.
Priština – Predsednik Srpske kosovsko-metohijske stranke Dragiša Mirić podneo je juče ostavku na mesto savetnika u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije u privremenoj vladi Kosova. Kao razlog naveo je diskriminacije Srba. Mirić tvrdi da Vlada Kosova ne ispunjava zakonske i političke obaveze o zastupljenosti Srba u privremenim institucijama Kosova i dodaje da čelnici Vlade Srbima „nude bolju budućnost samo u lažnim izjavama“.
Gračanica, Beograd – Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije zatražilo je juče od Unmika da spreči „permanentnu prodaju srpske imovine Albancima na mestima koja su od vitalnog značaja za opstanak Srba u Pokrajini, čime se ugrožava bezbednost preostalih i onemogućava povratak proteranih Srba na KIM“. U saopštenju se podseća da je „SNV KIM svoje učešće posmatrača u privremenim kosovskim institucijama Kosova još 2000. uslovilo, između ostalog i zahtevom za donošenje Uredbe o privremenoj zabrani prometa nekretnina između Srba i Albanaca, koja je još na snazi“. U SNV KIM tvrde da „Unmik, privremene institucije, kao i pojedini ‘predstavnici’ Srba u privremenim institucijama, umesto da intenzivno rade na implementaciji ovog pravnog akta, donose odluke o privremenoj zabrani povratka imovine Srba, koju kasnije ukidaju“. SNV KIM traži „odgovor od Unmika i ostalih relevantnih međunarodnih predstavnika kako je moguće da kosovsko društvo koje ima više od 70 odsto nezaposlenih i više od 50 odsto siromašnih može da obezbedi sredstva za kupovinu više hiljada hektara srpske imovine i izgradnju objekata na tim parcelama, koja po glavi stanovnika na KIM daleko nadmašuje evropski prosek“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari