Premijer Kosova Agim Čeku ocenio je juče da je status Kosova „završena stvar“ od 1999, kada je NATO bombardovao SRJ, i da će u nastavku pregovora biti rasprave samo oko tehničkih pitanja. „Rekli smo i ponovićemo i srpskoj strani da je status završena stvar još 1999. kada smo zajedno s međunarodnom zajednicom dobili rat.

Premijer Kosova Agim Čeku ocenio je juče da je status Kosova „završena stvar“ od 1999, kada je NATO bombardovao SRJ, i da će u nastavku pregovora biti rasprave samo oko tehničkih pitanja. „Rekli smo i ponovićemo i srpskoj strani da je status završena stvar još 1999. kada smo zajedno s međunarodnom zajednicom dobili rat. Srbija je potpisala Kumanovski sporazum i povukla se s Kosova. Apsolutno nećemo razgovarati oko statusa Kosova“, kazao je Čeku novinarima u Prištini. Predsednik Vlade Kosova je ponovio uverenje da su narednih 120 dana poslednje odlaganje u rešavanju statusa Kosova. „Misija ‘trojke’ je da izgradi i pokušava da normalizuje susedske odnose Kosova i Srbije, pa je zbog toga Priština i pristala na novi pregovarački proces“, rekao je Čeku. Kosovski premijer je kazao da je „trojci“ tokom posete u Prištini jasno rečeno da će prištinski pregovarački tima pristati da pregovara samo o tehničkim pitanjima s Beogradom.
Priština – Veterani rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova saopštili su da bi eventualna podela Kosova donela nove ratove na Balkanu, preneli su juče prištinski mediji. „Podela Kosova bi bila neprihvatljiva, ne samo za našu asocijaciju, već i za narod Kosova. Pozivi na podelu znače poziv na nove konflikte i ratove u regionu“, rekao je Faik Fazliu, predsednik asocijacije ratnih veterana OVK. Pregovarački tim Kosova je isključio mogućnost rasprave o podeli Kosova, tokom novih pregovora. Predsednik Fatmir Sejdiju nije isključio mogućnost da u slučaju predstavljanja takve alternative, Priština razmotri dalje učešće u pregovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari