Unmik razmatra zahtev ombudsmana Kosova o ukidanju Uredbe o registraciji vozila na Kosmetu, kojom je predviđeno da svako lice prilikom podnošenja zahteva za registraciju vozila mora da priloži potvrdu o izmirenju računa za struju, rekao je Aleksandar Ivanko, portparol Unmika, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Unmik razmatra zahtev ombudsmana Kosova o ukidanju Uredbe o registraciji vozila na Kosmetu, kojom je predviđeno da svako lice prilikom podnošenja zahteva za registraciju vozila mora da priloži potvrdu o izmirenju računa za struju, rekao je Aleksandar Ivanko, portparol Unmika, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. On je najavio da pravni tim Unmika razmatra primedbe ombudsmana Kosova i da će vrlo brzo saopštiti svoj stav. Ministarstvo energetike i MUP Kosova usvojili su 16. jula Uredbu o registraciji vozila, kojom je predviđeno da svaki vlasnik automobila prilikom podnošenja zahteva za registraciju vozila mora da priloži račun o izmirenju dugova prema Kosovskoj energetskoj korporaciji. Ombudsman Kosova, na zahtev više hiljada vlasnika automobila, pokrenuo je inicijativu za ukidanje ove uredbe, navodeći da je ona u suprotnosti sa zakonom. U zahtevu ombudsmana navodi se da se Uredbom, mimo skupštinske procedure, ne mogu menjati važeći zakoni na Kosovu.
Priština – Zvaničnici Unmika izjavili su juče da žitelji srpskih sredina na Kosovu duguju Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji (KEK) oko 87 miliona evra. Portparol Unmika Aleksander Ivanko, na konferenciji za novinare u Prištini, rekao je da je procenat naplate struje na Kosovu između 35 i 40 odsto, a u srpskim sredinama – nula. Na Kosovu važi režim restrikcija snabdevanja strujom.
Grupa A, u koju spadaju građani koji redovno plaćaju račune, struju imaju tokom celog dana. Grupa B, nakon četiri časa tokom koje imaju struju dva nemaju, dok potrošači iz grupe C struju dobijaju u zavisnosti od toga koliko je preostane.
Neki od srpskih novinara su na jučerašnjoj konferenciji isticali da je tokom jula bilo restrikcija u srpskim sredinama. Portparolka četvrtog stuba Unmika Angela Grip objasnila je da je zbog problema u KEK restrikcija bilo na celom Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari