Skupom koji je na beogradskom Trgu Nikole Pašića organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije u subotu je obeležen Međunarodni dan nestalih. Stotinak rođaka nestalih je sa skupa zatražilo pomoć i podršku predsednika i premijera zemalja bivše SFR Jugoslavije za nalaženje oko 17.

Skupom koji je na beogradskom Trgu Nikole Pašića organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije u subotu je obeležen Međunarodni dan nestalih. Stotinak rođaka nestalih je sa skupa zatražilo pomoć i podršku predsednika i premijera zemalja bivše SFR Jugoslavije za nalaženje oko 17.000 nestalih sa tih prostora. Oni su nosili slike nestalih članova svojih porodica i transparente „Greh je ćutati o stradanju Srba“ i „Dajte nam mesto gde ćemo našim najmilijima paliti sveće“. Izjavili su, kako prenose agencije, da su „ogorčeni na predstavnike vlasti zato što se o nestalima i ubijenima uopšte ne govori“. Prema rečima Pol-Anri Arnija iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, od 34.000 ljudi koji su od 1991. prijavljeni Crvenom krstu kao nestali, naporima nadležnih vlasti, domaćih i međunarodnih organizacija, rasvetljen je slučaj 17.000 lica, bilo da su pronađeni živi ili putem identifikacije posmrtnih ostataka.
Žabljak, Beograd – Priznanje nezavisnosti Kosova bilo bi protivno međunarodnom pravu i u velikoj meri bi narušilo bilateralne i dobrosusedske odnose sa Srbijom, zaključeno je na sastanku rukovodstava Socijalističke partije Srbije i crnogorske Demokratske stranke jedinstva, koji je prošlog vikenda održan na Žabljaku. Iz SPS je saopšteno da „Crna Gora i Srbija, kao stare evropske države, zaslužuju da brzo dobiju status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, što će doneti vidan napredak na polju razvoja demokratije, pravde, slobode i boljeg socijalno-ekonomskog položaja građana u uslovima političke i ekonomske stabilnosti“. Izraženo je i očekivanje da će Crna Gora i Srbija poštovati preporuke Saveta Evrope da u svojim zakonima državljanima omoguće zasnivanje dvojnog državljanstva, pod uslovom pune uzajamnosti. Kevin Lajn, ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, ocenio je da je pravo vreme da Podgorica prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Lajn je za podgorički dnevnik Pobjeda rekao da je uveren da će Crna Gora priznati Kosovo pre Samita EU u septembru.
Novi Sad, Beč – Profesor međunarodnog prava i zastupnik Srbije u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde Tibor Varadi kaže da inicijativa Beograda Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova ima smisla. On smatra da inicijativa Srbije zaslužuje hitan postupak pred Međunarodnim sudom pravde. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da nije zabrinut zbog mogućeg angažovanja Međunarodnog suda pravde u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova i navodi da je proglašenje samostalnosti bilo u saglasnosti sa međunarodnim standardima. On kaže da „Beograd inicijativom u UN pokušava da zacementira svoju retoriku“. Sejdiu „ne veruje da postoji bilo koja zemlja sa zdravom logikom koja će to podržati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari