Makedonija demarkacijom granice sa Kosovom ne čini ništa u suprotnosti sa sporazumom o granici potpisanim sa SR Jugoslavijom 2001, navelo je makedonsko Ministarstvo inostranih poslova u odgovoru na protestnu notu zvaničnog Beograd upućenu zbog nastavka demarkacije granice između Makedonije i Kosova.

Makedonija demarkacijom granice sa Kosovom ne čini ništa u suprotnosti sa sporazumom o granici potpisanim sa SR Jugoslavijom 2001, navelo je makedonsko Ministarstvo inostranih poslova u odgovoru na protestnu notu zvaničnog Beograd upućenu zbog nastavka demarkacije granice između Makedonije i Kosova. „Nemamo ništa protiv da Beograd bude uključen u proces demarkacije ukoliko se srpske vlasti o tome dogovore sa Unmikom i kosovskim vlastima“, ističe Ministarstvo. U pismu zvanično Skoplje navodi da „žali što je Beograd odlagao demarkaciju i što to pitanje nije rešeno ranije“, javili su makedonski mediji. Predstavnici Skoplja i Prištine pod međunarodnim monitoringom počeli su 30. juna demarkaciju granice između Makedonije i Srbije u delu ka Kosovu. U demarkaciji ne učestvuju predstavnici Srbije, zbog čega je Ministarstvo inostranih poslova Srbije uputilo protestnu notu makedonskim vlastima.
Prag – Imena nekoliko stotina kosovskih Srba nestalih otkako je upravu nad Kosovom preuzela međunarodna zajednica pročitana su sinoć u praškoj Galeriji Džez sekcije kao upozorenje na sadašnji položaj srpske manjine na Kosovu. Ravno 562 imena o kojima njihove porodice od 1999. do danas nisu uspele ništa da saznaju, abecednim redom u hepeningu „Kaži gde su ti ljudi…“ pročitali su članovi češkog građanskog udruženja Res publica. „Neki od tih nestalih mogli su da budu žrtve trgovine ljudskim organima o kojoj je pisala u svojoj knjizi ‘Lov’ bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu Karla del Ponte“, kazao je predsednik udruženja Stanjislav Kliment. Pokrovitelj manifestacije je potpredsednica Odbora za spoljnu politiku donjeg doma češkog parlamenta, jedna od najaktivnijih u pokušajima ovdašnje opozicione levice da spreči češko priznanja nezavisnosti Kosova, poslanik nereformisanih čeških komunista Kateržina Konečna.
Gnjilane – Kosovska policijska služba podnela je krivičnu prijavu protiv mladića albanske nacionalnosti B.K. iz sela Novi Draganac zbog napada na osamdesetogodišnjeg komšiju Srbina S. Z. Prema izjavi porptarola KPS za region Gnjilana Ismeta Hašanija agenciji Beta, do incidenta je došlo u ponedeljak, kada je S. Z., prema navodima svedoka, pustio stoku na livadu porodice B. K. (25). Hašani je rekao da je S. Z. napad prijavio juče i da ga je policija zatim odvela u bolnicu gde lekari nisu uočili povrede. „Slučaj je kompletiran i predat sudu“, rekao je Hašani i dodao da je policija protiv B.K. podnela krivičnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, a sud će utvrditi šta se dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari