U januaru bez plenarnih sednica 1

Nakon radnog decembra, tokom kojeg su poslanici proveli 18 dana u plenumu, prvi mesec u novoj godini u Parlamentu protekao je relativno mirno.

Redovno prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a tokom januara nije bilo zahteva za održavanjem vanrednih plenarnih sednica. Tokom januara poslanici su radili u odborima i održali 10 sednica.

Tokom januara ukupno šest predloga zakona upućeno je u proceduru Narodne skupštine. Vlada Republike Srbije uputila je u proceduru pet zakona i to: Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora „Unapređenje objekata pravosudnih organa B“ između Republike Srbije i Evropske investicione banke, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o plovidbi rekom Tisom, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima. Poslanik opozicije, Zoran Živković podneo je u proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavili su članovima Odbora za zaštitu životne sredine Izveštaj o radu za period avgust – oktobar 2016. godine. Na sednici odbora raspravljalo se o pripremi šest nacrta zakona, jednoj strategiji i jednom akcionom planu, a u okviru međunarodne saradnje.

Sredinom januara, Inicijativa Otvoreni parlament je izašla sa redovnim godišnjim izveštajem o aktivnostima Narodne skupštine i narodnih poslanika za prvih šest meseci rada novog, XI saziva.

Analiza aktivnosti narodnih poslanika u novom sazivu pokazala je da su narodni poslanici i poslanice proveli ukupno 50 dana u plenumu i za to vreme usvojili su ukupno 47 zakona, podneli su 2.931 amandman, obratili su se, ukoliko izuzmemo obraćanja predsedavajućih, ukupno 4.489 puta i održali ukupno 176 sednica odbora.

Najaktivniji poslanik od aktuelnih 250, po ukupnom broju obraćanja bio je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji se obratio 232 puta u plenumu. Zatim slede, poslanik Socijaldemokratske stranke Srbije Marko Đurišić sa 195 obraćanja i poslanik Dveri Boško Obradović sa 179 obraćanja. Od 267 poslanika koji su makar jedan dan obavljali poslaničku funkciju, njih 52 nijedan put se nisu obratili u plenumu, što je prosek i za prethodne sazive.

U podnošenju amandmana najaktivniji su, kao i u prethodnim sazivima, bili poslanici opozicije. U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovali su poslanici poslaničke grupe Demokratske stranke – Gordana Čomić sa 507 podnetih amandmana (četiri usvojena) i Aleksandra Jerkov sa 465 podnetih amandmana (sedam usvojenih). Od 267 poslanika koji su makar jedan dan obavljali poslaničku funkciju, njih 126 nijedan put nije učestvovalo u podnošenju amandmana.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari