U Kragujevcu se „kopa” samo temelj novog stadiona i kliničkog centra: Gradonačelnik Nikola Dašić o litijumu 1Foto: Z. S. M.

 

Povodom informacija u javnosti da je i Kragujevac jedan od gradova u kome će se iskopavati litijum, gradonačelnik Nikola Dašić je reagovao sinoć rekavši da to nije tačno, a da se građanstvo zastrašuje nečim što nije realno.

– Iskopavanje litijuma u Srbiji se razmatra na jednom prostoru u Srbiji, a bez rudarenja nema nijedne ozbiljne indusutrije. Ako se išta i bude kopalo u Jadru, kopaće se po najmodernijim svetskim standardima i na način kojim će prirodna sredina biti zaštićena. Ukoliko to bude nemoguće, naravno da neće da se kopa, izjavio je Dašić, a preneo sajt kragujevačke Gradske uprave.

On je i dodao da je predsednik Aleksandar Vučić, čitav niz godina dokazao da prvi put u višestranačkom sistemu postoji lider koji Srbiju vodi na ozbiljan način.

– Što se Šumadije tiče, rekao je Dašić, ovde može da se kopa samo za novi stadion „Čika Dača”, Univerzitetski klinični centar, upravo se kopa na lokaciji Severne obilaznice i to su sva moguća iskopavanja na ovom prostoru.

Po njegovim rečima žalosno je što se ovo pretvorilo u političku, a ne stručnu temu na koju se nadovezuju dezinformacije i naveo primer opštine Rača, u kojoj su izdata dva rešenja 2011. i 2012. godine za nešto sasvim drugo, i treće 2015.godine kojim se ukidaju prethodna dva.

– Zamolio bih građane, poručio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, da ne nasedaju na neproverene informacije i da slušaju stavove stručne javnosti.

Inače, kao što j Danas već pisao, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, saopštilo je juče, povodom širenja navodnih neistinitih informacija i pogrešnog tumačenja zvaničnih podataka, da je na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca aktivno ukupno i samo šest istražnih polja, na kojima se istražuju mermer, gips, tehničko građevinski kamen, a ne kritične mineralne sirovine, u koje spada litijum.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari