U Kruševcu povodom Vidovdana svečana sednica vlade Srbije

Ostavite komentar


  1. Na Vidovdan, 28. juna 1989. godine Milosevic je na Mitingu na Kosovu najavio pocetak gradjanskih ratova i raspada SFRJ. Dao sam krv, dobio tri slobodna dana i na cuvenom Vidovdanskom saboru 1992. godine nosio sam tri dana značku obezbedjenja SPO-a, i ako nikada nisam bio njihov član. Zato sto su samo Borani (odabranih 20-tak članova SPO-a i ja, kao potpreds. OO DS) dali obezbedjenje za ceo Miting. Otišli smo prethodnog dana vozom, uz odgovarajuću pažnju borskog SUP-a.
    Rat u Bosni je poceo pre toga. Srpska vojska je vec nedeljama granatirala Sarajevo i stanovnistvo u njemu. NATO je doneo odluku da zapocne bombardovanje Srbije. Preds. Miteran, koji je voleo Srbe, jos iz vremena Prvog svetskog rata, rekao je da ce na listu mesta proveriti sta se dogadja u Sarajevu. Njegov avion je sleteo na Aerodrom. Bas tog dana, nasa vojska je neprestano pucala i granatirala Sarajevo. Iznervirani Miteran se vratio kuci i odobrio bombardovanje Srbije.
    Buduci preds. Vlade Milan Panic to je saznao i, zajedno sa Prestonaslednikom Aleksandrom, zamolili su americkog Predsednika, da ne bombarduju Srbiju. On im je definisano rekao da NATO nece bombardovati Srbiju, ako u njoj postoje antiratni, mirnodopski i proevropski orijentisani ljudi. Zato je Vuk Draskovic organizovao Vidovdanski sabor.
    Bilo je predloga iz srpske opozicije da se Sabor organizuje nedelju dana ranije, a da bas 28. juna, na Vidovdan, bude zavrsni Miting. Ako se tog dana skupi dovoljno ljudi, pokusace da osvoje prostorije RTS-a i time smene ratobornog Milosevica.
    Prof. Micunovic, preds. DS, bio je protiv toga da DS ucestvuje na tom Mitingu. Dr Kostunica i prof. Cavoski zato su izasli iz DS i kasnije osnovali DSS. Obojica su vise puta govorili u tih nedelju dana.
    Zahvaljujuci Vidovdanskom saboru, nije doslo do vec zakazanog bombardovanja Srbije. Zato su uveli sankcije, koje su dovele do galopirajuce, nezapamcene inflacije u SRJ.
    Boza Bogdanovic, Bor
    P.S. Ponosan sam sto sam tri dana ucestvovao na takvom dogadjaju, od sustinske vaznosti za Srbiju.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. i 30. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.