U Loznici obeležen Dan sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja" 1Foto: Screenshot/TV Pink

Na stadionu „Lagator“ u Loznici održano je državno obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji „Oluja“, koja se dogodila 4. avgusta 1995. godine.

Obeležavanju godišnjice „Oluje“ prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, kao i ministri u Vladi Srbije. Takođe, tu je bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Stadion „Lagator“ bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a 29. godišnjica te hrvatske vojne akcije obeležava se pod sloganom „Oluja je pogrom“.

Partrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja i sveštenstva služio je pomen na stadionu u Loznici.

Okupljenim građanima se potom patrijarh i obratio.

On je poručio da će se srpski narod „mirom suprotstaviti svakom nasilju, ratu i svakoj takozvanoj ‘Oluji’“.

Nakon besede patrijarha intonirana je Himna Srbije i odata počast stradalima minutom ćutanja.

Na bini su prikazani i snimci preživelih iz „Oluje“, koji su svedočili o napadu hrvatskih snaga.

Nataša Basta Đorđević, koja je prognana iz sela Kurjak, podelila je sa prisutnima svoje sećanje na avgust 1995.

„Ali opet, život ide dalje, našli smo svoj krov u državi Srbiji, i samo vas molim sve da se ovo nikada ne zaboravi. Da se uči o stradanju srpskog naroda. Da nam se nikada više ne ponovi, živela Srbija“, poručila je ona.

Nakon nje, okupljenima se obratio i Milorad Dodik.

On je naglasio de nas grobovi podsećaju na tugu, dok su spomenici u Federaciji BiH i Hrvatskoj „skalamerija i pokušaj novog poniženja“.

„Moramo da se naviknemo, da idemo dalje, ali ne smemo da zaboravimo, da izgubimo sećanje na jedan ponosan narod u našem kolektivnom pamćenju, Srbe sa prostora Republike Srpske Krajine“, rekao je Dodik.

Na samom kraju, okupljenima se obratio i Aleksandar Vučić.

On je rekao je da je deseta godina kako se drži pomen i da se deset godina okupljamo kako bismo obeležili veliku srpsku tragediju.

„Deset godina to radimo bez izuzetka, iako uvek imate, neko bi rekao, važnije stvari. Ja sam zahvalan predsedniku Dodiku i Republici Srpskoj i svima koji su sa mnom radili na tome što nikada nismo imali važniju stvar od ove. Početak avgusta su dani naše tuge, sećanja, muke zbog izgubljenih ljudi, njihovih kuća, ognjišta, dece koju nikad nećemo moći da vratimo i ponosa jer oni koji nas napadaju i raduju se svojoj velikoj pobedi, nikada neće moći da razumeju da nije pobeda kada akciju vodite na tenku, a na njima američki ambasador, a suočavate sa sa ženama, decom i starcima na traktorima“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari