U nedelju novi ekološki protest u Beogradu: Od RTS Eko straža traži samo jedno 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Protest pod nazivom “Sigurnost je u brojevima” koji organizuje pokret Eko straža najavljen je za nedelju 1. septembra ispred zgrade RTS u 19 časova.

Cilj skupa je pružanje podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu zbog “nasilnog rušenja ustavnog poretka”, budući da je pet njihovih aktivista privedeno posle velikog ekološkog protesta u Beogradu 10. avgusta.

Želja organizatora je i solidarnost među aktivistima, kao i građana sa aktivistima, jer, kako navodi iz Eko straže, “dok ne rešimo problem najosnovnijih građanskih prava, ne možemo organizovati ni proteste protiv iskopavanja litijuma, za bezopasan vazduh, za zatvaranje deponije koja gori ili protiv izbornog inženjeriga”.

“Jednostavno sistem će svaku građansku neposlušnost kazniti navodnim kršenjem zakona, ukoliko to ne zaustavimo”, zaključuju u Eko straži.

Prema najavi organizatora, okupljenima će se obratiti oni koji su uhapšeni zbog svog aktivizma, “kako bi se čule njihove priče, njihovi problemi i pakao kroz koje prolaze godinama zbog svog aktivizma”.

Zahtevi protesta za RTS su uključenje uživo u program da troje aktivista ispriča njihovu verziju dešavanja prethodne četiri godine, a pogotovo u poslednje dve nedelje. Ako nema odgovora najavljuju pritisak na glavna i odovorna lica RTS. Od tužilaštva i sudstva se traži vraćanje telefona i laptopova aktivistima, rešavanje dužnosti odgovornih za izdavanje rešenja i izvinjenje aktivistima. Ukoliko nema odgovora, biće napravljen, kažu, registar i ide se u Savet Evrope.

U nedelju novi ekološki protest u Beogradu: Od RTS Eko straža traži samo jedno 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Eko straža je na društvenim mrežama objavila i pravila za dolazak na protest, te nije dozvoljeno poneti zastave i transparente koji dele. Jedine dozvoljene zastave su zastave Srbije. Preporučuju se transparenti sa ekološkim porukama. Političari mogu da prisustvuju u svojstvu građana, jer promocija i isticanje stranačkih transparenata neće biti dozvoljeno.

Tokom protesta biće održan Prvi Dnevnik – na ulici, verovatno poput onih koji su održavani tokom protesta “Jedan od pet miliona”.

Samo par dana uoči protesta osnivač i lider Eko straže, Bojan Simišić oglasio se na zvaničnom profilu na društvenim mrežama i najavio da se do protesta povlači iz javnosti, iz straha da ne bude uhapšen.

“Ljudi, moram da se isključim do protesta. Nadam se da se vidimo 1. septembra. Ukoliko nisam tamo, drugi organizuju dalje. Iskreno ne mislim da ću biti lišen slobode, ali nikad se ne zna, ništa me više neće iznenaditi”, napisao je Simišić.

Kako je dodao, želi da izjavi da se ne drogira, retko pije više od 1-2 jedinice alkohola, nikada ne seda pod dejstvom alkohola za volan.

“Odličnog sam zdravlja, odličan sam vozač, auto je u ispravnom stanju. Ne jure me kamataši, nisam se zamerio nikome lično (osim ako nije deo organizovano-kriminalne grupe SNS). Vrlo sam pažljiv kada prelazim mostove, prelazim pešački itd. Samo da ostavim sve ovo ovde za svaki slučaj”, napisao je on.

Iako je povod za protest hapšenje aktivista Eko straže, kojima su oduzeti telefoni i laptopovi, pretresani stanovi, skup se ne održava samo u njihovo ime, već u ime svih privedenih aktivista, bez obzira na to iz koje su organizacije. Zato će na njemu biti i aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović.

On je za Novu rekao da vlast vrši pritisak i presiju prema svakome ko iole javno iznese neki stav povodom rudarenja na teritoriji Srbije.

“To je vid zastrašivanja i naroda i aktivista, tako da mi moramo pribegavati građanskoj neposlušnosti, odnosno protestima i bokadama”, kazao je Kokanović.

Nakon što je veći deo javnosti poverovao da je u januaru 2022. stavljena tačka na projekat iskopavanja i prerade rude jadarit kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, predsednik, Aleksndar Vučić, je sredinom juna izjavom za Fajnenšl tajms “da su „nove garancije“ kompanije Rio Tinto i EU odgovor na zabrinutost Srbije da li će projekat iskopavanja litijuma zadovoljiti neophodne ekološke standarde”, ponovo pokrenuo ovu temu u javnosti.

U nedelju novi ekološki protest u Beogradu: Od RTS Eko straža traži samo jedno 3
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nedugo posle toga, 28. juna, u Loznici je održan “svelitijumski sabor“, protest protiv kompanije „Rio Tinto“ i projekta „Jadar“ za iskopavanje litijuma, kako je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije. Na protestu je dat rok od 40 dana za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Ipak, ubrzo je u Beogradu uz prisustvo nemačkog kancelara, Olafa Šolca, potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Protest u Loznici, ali i ponašanje vlasti ponovo je pokrenulo talas ekoloških protesta u Srbiji u više od 40 gradova, koji su bili dosta masovniji nego pre dve godine, kada su vikendima organizovane blokade puteva.

Kao i pre dve godine, prvi veliki ekološki građanski bunt podržale su partije i sa levice i sa desnice, ali i brojne javne ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Mila Lompara, Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića, Duška Kuzovića, Lazara Krička, košarkaškog trenera Duška Vujoševića, pisca Gojka Božovića, sociologa Jove Bakića…

U periodu posle prvih ekoloških protesta nastao je Proglas, kao skup javnih ličnosti koje zauzimaju stav oko važnih tema, koji je takođe podržao građane koji se bune.

U nedelju novi ekološki protest u Beogradu: Od RTS Eko straža traži samo jedno 4
foto FoNet Marko Dragoslavić

Vlast je pokušala da smiri situaciju porukama da se odluke neće donositi dok svi ne budu uvereni da će se koristiti najviši ekološki standardi i da zagađenja neće biti.

Međutim, to nije bilo dovoljno pa je najavljen veliki ekološki protest u Beogradu, 10. avgusta, na dan isteka roka od 40 dana. Okupilo se oko 30.000 ljudi, a grupa aktivista je posle protesta blokirala prugu na stanicama Prokop i Novi Beograd. Policija je intervanisala i uhapsila aktiviste koji su nakon nekoliko dana pušteni.

U nedelju novi ekološki protest u Beogradu: Od RTS Eko straža traži samo jedno 5
foto: M.M./ATAImages

Protesti su nakratko zaustavljeni, ali je policija počela da privodi one koji su bili organizatori skupova širom Srbije s obrazloženjem da ruše ustavni poredak. Pripadnici vlasti, na čelu sa Vučićem, optuživali su nevladine organizacije i ekološka udruženja da primaju na na desetine miliona evra sa Zapada za rušenje režima. Vučić bio primoran da najavi razgovor sa narodom Zapadne Srbije. Prva stanica mu je bio Mali Zvornik, a uskoro će i izmestiti svoju kancelariju na nedelju dana u Podrinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari