U Novom Pazaru obeležan Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske 1Foto: S. N.

Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske – 15.jul, u Novom Pazaru, obeležen je nizom manifestacija, koje je organizovao konzulat te zemlje u ovom gradu.

Obeležavanje dana, kada se, pre osam godina, dogodio neuspeli puč u Turskoj, završen je sinoć skupom u novopazarskom Kulturnom centru.

Na skupu su govorili konzul Turske Osman Pešmen, predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misala Pramenković i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac., koji su u svojim obraćanjima istakli da su stanovnici ovog grada i regiona“bili na strani demokratije i volje turskog naroda u noći pokušaja puča“.

Konzul Pešmen je ocenio da je „jedinstvo dva naroda neophodno za uspeh i prospritet” i da sve “ dok imamo ovakvo jedinstvo i ovakvu solidarnost, možemo postići svaki cilj”.

Predsednica BNV Pramenković podsetila je da je turski narod, pre osam godina „pokazao hrabrost, snagu i izdržljivost i da je čitavom svetu održao lekciju iz oblasti demokratije“ i da su Bošnjaci u Sandžaku i celom svetu „sa pažnjom i zabrinutošću pratili sve što se dešavalo bratskom narodu“.

– Danas je taj osećaj zabrinutosti zamenio osećaj ponosa i dostojanstva, što je demokratija pobedila anarhiju i što nametanje tuđe volje turski narod nije dozvolio – istakla je Pramenković.

Novopazarski gradonačelnik je ocenio „da su hrabri građani Turske pokazali neizmernu hrabrost i ljubav prema svojoj domovini“ i da „njihova borba i žrtva nas isnpirišu da negujemo vrednosti slobode, pravde i jedinstva“.

U toku dana, održano je takmičenje u malom fudbalu, u Kulturnom centru je otvorena izložba fotografija, a u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ otvorena je Radionica za prevođenje i digitalizaciju „15. jul“, čije je opremanje, sa 16 hiljada evra, pomogla Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA).

U radionici će se, u narednom periodu, prevoditi književna dela sa bosanskog na turski jezik i obratno.

Obeležavanju Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turske u Novom Pazaru, prisustvovao je turski ambasador u Srbiji Hami Aksoy, koji je razgovarao sa gradonačelnikom Novog Pazara i čelnicima bošnjačkih institucija i partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari