U oktobru usvojena četiri zakona 1

Burne plenarne sednice, mnoštvo uvreda, česti prekidi i utvrđivanje kvoruma, udaljavanje poslanika opozicije sa sednica obeležili su početak Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Tokom oktobra narodni poslanici i poslanice proveli su ukupno 13 dana u plenumu i za to vreme održali četiri sednice – dve redovne i dve posebne. Ukupno četiri predloga zakona usvojena su tokom proteklog meseca, i to Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Zakon o izmenama Zakona o informacionoj bezbednosti, Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima.

Početak rasprave o četiri predloga zakona koji su se našli na dnevnom redu više puta je prekidana usled zahteva poslanika opozicije za utvrđivanje kvoruma. Nakon burne rasprave u plenumu, poneke uvrede i izbacivanja poslanika, predsednica Skupštine, Maja Gojković, trećeg dana rasprave, po prvi put je prekinula sednicu.

Dan kasnije, sedinica je i drugi put prekinuta, nakon što je predsednica Skupštine izrekla opomenu poslanicima Dveri Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću i tri opomene poslanici Dveri Mariji Janušević. Sednica Skupštine Srbije je definitivno prekinuta pošto je poslanica pokreta Dveri Marija Janjušević odbila da izađe iz skupštinske sale iako joj je predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla meru udaljenja.

Ipak, nakon sedam dana rasprave o predloženim zakonima, 271 podnetog amandmana, čestih prekida, mnoštva uvreda i psovki, odlaganja dana za glasanje, narodni poslanici usvojili su, većinom glasova, sva četiri zakonska rešenja.

Usvojenim zakonskim rešenjima osniva se Nacionalna akademija za javnu upravu (Nacionalna akademija) u cilju stručnog usavršavanja zaposlenih. Nacionalna akademija se osniva kao posebna organizacija, sa svojstvom pravnog lica. Takođe, Zakon definiše Nacionalnu akademiju kao centralnu instituciju sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi Republike Srbije i to sa statusom javno priznatog organizatora aktivnosti neformalnog obrazovanja odraslih.

Usvojenim Zakonom o informacionoj bezbednosti određene su mere zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (IKT sistemi), odgovornost pravnih lica prilikom upravljanja ovim sistemima i nadležni organe za sprovođenje mera zaštite. Ovom propisom određeno je da Centar za bezbednost IKT sistema u republičkim organima (CERT republičkih organa) obavlja poslove koji se odnose na zaštitu od incidenata u IKT sistemima republičkih organa.

Novim zakonom, pravni poredak Republike Srbije je obogaćen uređenjem elektronskog dokumenta, elektronske identifikacije i usluga od poverenja u elektronskom poslovanju.

Novi zakon o državnim službenicima uvodi niz novih odredbi koje se odnose na stručno usavršavanje zaposlenih u državnoj upravi, vrste i načine sprovođenja usavršavanja. Predlaže se da službenici koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme u organu državne uprave prema posebnom propisu, mogu biti preuzeti bez konkursa u državni organ, ako se o tome sporazumeju rukovodioci koji rukovode navedenim organima, pod uslovom da službenik na to pristane. Zakonom se precizira u kojim slučajevima postoji potreba za stručnim usavršavanjem službenika. Pored toga obuhvaćen je i program obuke rukovodilaca koji ima za cilj usavršavanje državnih službenika koji se pripremaju ili se već nalaze na rukovodećim radnim mestima.

Ista dinamika rada nastavljena je i tokom Druge sednice, na kojoj su poslanici raspravljali o setu obrazovnih zakona. Uoči sednice, narodni poslanici DVERI, Boško Obradović, Srđan Nogo i Marija Janjušević, kojima su izrečene mere udaljenja sa sednice u kabinetu predsednice Maje Gojković pokušali su da dobiju dodatno objašnjenje za izrečene mere, nakon čega su izbačeni iz istog.

Prvi put, nakon godinu dana, narodni poslanici iskoristili su svoje pravo i na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja ispitivali članove Vlade Republike Srbije. U periodu od 16-19h, ukupno šest narodnih poslanika postavilo je pitanja članovima Vlade, I to, Muamer Zukorlić, Jovan Jovanović, Miroslav Aleksić, Fatmir Hasani, Đorđe Komlenski I Đorđe Vukadinović.

Tokom oktobra u poseti Narodnoj skupštini bila su i dva visoka zvaničnika – predsednici Grčke i Bugraske. Predsednik Grčke, Prokopis Pavlopulos, u svom obraćanju narodnim poslanicima podsetio je na dugogodišnje prijateljstvo i saradnju dve republike – koje ove godine obeležavaju 150. godinu od potpisivanja prvog Sporazuma o saradnji. Pored toga naglasio je i podršku Republike Grčke evrointegracijama Republike Srbije.

Krajem oktobra u poseti Narodnoj skupštini bio je i predsednik Skupštine Republike Bugarske, Dimitar Glavček, koji je naglasio da da će Bugarska, nakon preuzimanja predsedavanja Savetom EU, pružiti punu podršku Republici Srbiji u procesu pristupnih pregovora.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari