U petak u Nišu trinaesti protest “Srbija protiv nasilja”: Školstvo i gradski javni prevoz kao teme 1Foto Betaphoto/ Saša Đorđević

U Nišu će u petak 8. septembra biti održan 13. protest “Srbija protiv nasilja”, u okviru na kojem će se, kako je najavljeno, govoriti o problemima u školstvu i gradskom javnom prevozu.

U okviru protesta biće organizovana protestna šetnja širim centrom grada.

“Tema protesta pored stalnih zahteva biće problemi u obrazovanju i javnom komunalnom preduzeću Direkcija za javni prevoz grada Niša”, rekli su tehnički organizatori okupljanja.

Na protestu će govoriti prof. dr Dejan Blagojević i advokatica Dragana Milutinović, a vodiće ga građanska aktivistkinja Danijela Vujošević.

Protest će početi u 19 časova ispred Gradske kuće u kojoj je sedište gradonačelnice Dragane Sotirovski i gradskih većnika.

Nakon poruka govornika, ići će se u šetnju trasom Gradska kuća- Trg Kralja Milana- Ulica Milojka Lešjanina-Ulica Kneginje Ljubice- Trg Pavla Stojkovića- Dušanova ulica- Ulica Koste Stamenkovića- Ulica Nikole Pašića. Protestna šetnja će se završiti ispred Skupštine grada.

U petak u Nišu trinaesti protest “Srbija protiv nasilja”: Školstvo i gradski javni prevoz kao teme 2
Foto: Najavni plakat

Osim zajedničkih zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”, koji se održavaju u više gradova i opština, na prethodnom niškom okupljanju zahtevano je i da se za sve učenike osnovnih škola na teritoriji grada obezbede besplatni udžbenici.

U inicijativi, koja je ostavljena ispred Skupštine grada, predlaže se da se rebalansom gradskog budžeta za ovu godinu “sagleda pozicija i obezbede sredstava za udžbenike, a roditeljima koji su ih kupili refundira novac”.
Gradonačelnica Sotirovski je nakon toga kazala da bi za besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce bilo potrebno 450 miliona dinara i da gradski budžet “to ne može da izdrži”.

Ona je najavila mogućnost da do kraja godine svim prvacima u Nišu bude isplaćeno po 5000 dinara.

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ zahtevaju i hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zahteva se, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

U tehničkoj organizaciji sutrašnjeg protesta u Nišu učestvuju Zajedno- Moramo, Stranka slobode i pravde, Zeleno levi front- Ne damo Srbiju, Narodni pokret Srbije u formiranju, Demokratska Stranka i Srbija centar- SRCE.

Na spisku tehničkih organizatora ovoga puta se ne nalaze Narodna stranka i Pokret slobodnih građana, koji su se pominjali na ranijim protestima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari